PSV dankzij ingevingen van invallers pas in slotfase langs Vitesse

21 februari 2021 om 18:42 • Aangepast 22 februari 2021 om 09:53
Een flink gewijzigd PSV heeft in het eigen Philips Stadion een belangrijke overwinning geboekt op Vitesse: 3-1. De Eindhovenaren begonnen met maar liefst 6 wijzigingen aan het duel met de nummer 5 van de Eredivisie, maar hadden na rust toch Donyell Malen en Mario Götze nodig om de drie punten in Eindhoven te houden. Welke 3 zaken vielen op?
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

1. Nieuw elan
De vele wisselingen in vergelijking met afgelopen donderdag schreef Schmidt (opnieuw) toe aan de fysieke gesteldheid van zijn spelers. Toch moesten de spelers die aanvankelijk rust kregen, uiteindelijk toch nog opdraven. En die spelers (o.a. Malen, Max en Götze) gaven de Eindhovenaren nieuw elan in de tweede helft en nog belangrijker: ze zorgden voor de belangrijke doelpunten. Zowel Malen als Götze (2x) waren trefzeker en door die goals wist PSV de 0-1 achterstand volledig om te buigen.

Schmidt koos er dus voor om niet te starten met deze namen. De vraag rijst waarom hij niet juist mét deze spelers begint, in plaats van telkens de achtervolging in te moeten, wat veel energie kost.

Mario Götze juicht na late en bevrijdende goal (foto: ANP).

2. Onwennig
Er gebeurde genoeg tijdens het eerste bedrijf tussen PSV en Vitesse. En zoals wel vaker, kwam ook dit keer PSV weer vroeg op achterstand. De ploeg van Schmidt oogde aan de bal en in verdedigend opzicht onwennig. En dat had zo zijn reden: Schmidt startte met het sterk gewijzigde PSV met een andere formatie dan normaal, namelijk met 5 verdedigers achterop. En een nieuw systeem is vaak wennen en zo ook deze keer. Dat was dan ook te zien bij de eerste goal, die al na 4 minuten viel.

Naast dat PSV zoekende was in het 'nieuwe' systeem, was het ook vooral zeer slordig aan de bal. Veel passes kwamen niet aan en op bepaalde momenten werden er verkeerde keuzes gemaakt. Maar ook tegenstander Vitesse grossierde in foutieve passes, wat er voor zorgde dat de wedstrijd op en neer golfde.

Roger Schmidt over vele wijzigingen: 'Als we met de beste 11 waren begonnen, hadden we zeker niet gewonnen'

3. Foutenfestival
Tijdens het foutenfestival in de eerste helft mocht PSV niet mopperen dat het de rust in ging met een achterstand van ‘maar’ 0-1. De Eindhovenaren misten zelf weer de nodige kansen, waaronder Yorbe Vertessen die voor open goal de bal niet in het doel kreeg. Aan de andere kant flikte Vitesse-aanvaller Broja datzelfde kunstje.

PSV creëerde zelf dus wat kansen, maar gaf ze ook wel weer makkelijk weg. Ook kreeg Vitesse in eerste instantie nog een penalty na 38 minuten, maar besloot arbiter Kuipers zijn eigen beslissing terug te draaien nadat de VAR hem naar het scherm riep. De vrije trap die volgde leverde ook nog eens het nodige gevaar op, maar Mvogo en de paal hielden PSV op de been.

Nick Viergever was na 5 weken weer fit en speelde 90 minuten: 'Ik voelde wel wat kramp in de kuiten'