18 jaar cel voor Souris R. uit Veghel in hoger beroep voor Posbankmoord

26 februari 2021 om 13:38 • Aangepast 26 februari 2021 om 16:36
nl
Souris R. uit Veghel is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn aandeel in de Posbankmoord in januari 2003. Het Openbaar Ministerie (OM) had bij het gerechtshof in Den Haag een celstraf van twintig jaar geëist tegen de 47-jarige verdachte.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het hof acht daarmee bewezen dat R. met Frank S. uit Boekel - op de parkeerplaats van de Posbank bij Rheden hardloper Alex Wiegmink (44) heeft doodgeschoten. Het lichaam van Wiegmink legden ze in diens eigen auto, waarmee R. naar een bos bij Erp zou zijn gereden. Daar besloten ze de auto met het lichaam erin in de brand te steken. Volgens het gerechtshof is hij doodgeschoten, omdat de schutters zijn auto wilden stelen om die te kunnen gebruiken bij een roofoverval.

Al eerder veroordeeld tot 18 jaar cel
R. was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij werd in maart 2018 samen met medeverdachte S. (60) uit Boekel al door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot achttien jaar cel.

R. ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde dat de zaak van R. opnieuw moest, waarbij het Haagse hof moest beoordelen hoe betrouwbaar de bekentenis van R. was, maar die laat het hof buiten beschouwing.

R. bekende de moord tegenover undercoveragenten die zich voordeden als drugshandelaren. Ze beloofden hem een drugsdeal die alleen door kon gaan als hij de moord zou bekennen. R. zei in het hoger beroep dat hij zijn bekentenis had verzonnen, omdat hij dacht veel geld te kunnen verdienen.

Bivakmuts met DNA-sporen
Maar het hof heeft deze undercoveractie niet meegewogen bij de bewijsvoering. Er is genoeg ander bewijs, oordeelt het hof. Zo vond de politie in het bos bij Erp een bivakmuts met daarop DNA-sporen van R. Ook vindt het hof dat S. betrouwbare verklaringen heeft afgelegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.