Diny (73) uit Boxtel gaat per post stemmen maar wordt er wel een beetje zenuwachtig van

26 februari om 19:06 • Aangepast 1 maart om 09:56
De 73-jarige Diny Stolvoort uit Boxtel heeft haar stem per post uitgebracht
De 73-jarige Diny Stolvoort uit Boxtel heeft haar stem per post uitgebracht
De eerste 240.000 senioren kregen vrijdag het post-stembiljet thuisbezorgd. En hoewel de verkiezingen nog even op zich laten wachten, kunnen 70-plussers vanwege de coronacrisis nu ook al direct stemmen per post. Ook bij de 73-jarige Diny Stolvoort uit Boxtel viel het biljet op de mat.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Het is een dikke envelop met de uitklapbare kieslijst die bij Diny en andere ouderen in Brabant op de mat valt. "Ik word er wel een beetje zenuwachtig van", zegt de Boxtelse tegen een verslaggever van de NOS, terwijl ze alle papieren bij elkaar verzamelt en de instructies aandachtig doorneemt. "Ik moet goed kijken dat ik alles netjes aanlever. Ik wil natuurlijk wel dat mijn stem telt."

Toch is de Boxtelse blij dat ze op deze manier kan stemmen en niet in een drukke rij hoeft te staan over tweeënhalve week. ''Ik word ook zenuwachtig van corona."

Haar stem stuurt ze per post naar het gemeentehuis. Daar worden alle stemmen voorlopig opgeslagen in een grote kluis, waar ook de paspoorten en rijbewijzen worden bewaard. De stembiljetten blijven daar liggen tot de telling op 17 maart. Volgens Sabine Verhoof, gemeentelijk coördinator verkiezingen, liggen ze veilig opgeborgen. ''Er zit een alarmsysteem op de kluis en er zitten alarmen op de twee deuren die ernaar toe leiden."

De stemmen worden in een kluis op het gemeentehuis bewaard.
De stemmen worden in een kluis op het gemeentehuis bewaard.

Waarom alleen 70+'ers?
Het kabinet besloot het briefstemmen mogelijk te maken voor 70-plussers omdat het RIVM deze groep heeft aangemerkt als risicogroep voor corona. Het was ook de enige praktisch haalbare groep, omdat je in de gemeentelijke Basisadministratie op leeftijd kunt selecteren. Gemeenten houden geen registratie bij van personen met een kwetsbare gezondheid.

Beveiligde post
Om het proces toch zo veilig mogelijk te maken, worden het stembiljet en de stempluspas gescheiden verzonden en ziet het stembiljet dat thuis wordt bezorgd er anders uit dan het stembiljet in de stembureaus. Dit om te voorkomen dat ouderen alsnog gaan stemmen in het stemlokaal en dan ook meteen het stembiljet dat ze per post hadden ontvangen kunnen inleveren.

Ook kunnen kiezers die de post niet vertrouwen hun stembiljet vanaf 10 maart af(laten)geven bij een afgiftepunt van de gemeente.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...