Nationale Complimentendag: 'Geef 3 mensen een oprecht compliment' - Omroep Brabant

Nationale Complimentendag: 'Geef 3 mensen een oprecht compliment'

1 maart om 08:16 • Aangepast 8 maart om 17:03
Het is Nationale Complimentendag. Onderzoekers en deskundigen zijn het roerend eens met elkaar: het geven en krijgen van een compliment is gezond. Hans Poortvliet, die negentien jaar geleden met de Nationale Complimentendag begon. roept op om minimaal drie mensen oprecht te complimenteren.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De Nationale Complimentendag is een dag om elkaar een hart onder de riem te steken. Een dag die door de coronacrisis waarschijnlijk belangrijker is dan alle voorgaande edities.

Aan wie zou jij een complimentje willen geven en waarom? Voorbijgangers in Vlijmen en Heusden weten wel raad met die vraag. Ze spreken niet alleen hun diepe waardering uit voor hun partner, vriend of familie, maar ze complimenteren ook mensen die zich aan de coronaregels houden.

“Zo creëren we samen de meest positieve dag van het jaar.”

En, misschien nog belangrijker, niemand vindt het 'weer zo'n dag' die is opgedrongen door de commercie. En dat is het ook niet, zegt bedenker Hans Poortvliet.

"De dag draait puur om oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee zaken die simpelweg niet te koop zijn, maar mensen juist daarom het diepst raken. Persoonlijke woorden en aandacht afkopen met een cadeau is er op Complimentendag dus niet bij", zegt hij. Hij roept op om minimaal drie mensen oprecht te complimenteren. “Zo creëren we, met een hele kleine moeite, samen de meest positieve dag van het jaar.”

De effecten van een compliment ontvangen en geven staan uitgebreid beschreven op internet. "Een compliment geven kost niets en levert een hoop op", is onder meer een stelling van het Fonds Psychische Gezondheid

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...