Anky van Grunsven in shock nu Indoor Brabant opnieuw wordt afgelast

2 maart 2021 om 13:11 • Aangepast 3 maart 2021 om 08:17
nl
Anky van Grunsven is in shock. De voorzitter van Indoor Brabant is ondersteboven van de tweede achtereenvolgende afgelasting van Indoor Brabant. "Het is begrijpelijk, want je kunt er niks aan doen, maar je voelt je wel machteloos", zo zei ze in het Omroep Brabant-radioprogramma WAKKER!
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De voormalige topamazone moest echt naar woorden zoeken om haar gevoelens te beschrijven. "Dit is heel heftig, echt een zware dobber."

The Dutch Masters, zoals het paardensportevenement officieel heet, gaat niet door wegens de uitbraak, vorige week al, van het rhinopneumonievirus op een topsportevenement in Valencia in Spanje. Het gaat om de ergste variant, dat bij paarden tot verlamming en zelfs de dood kan leiden. Vorig jaar was corona spelbreker voor het spektakel in de Brabanthallen in Den Bosch.

"Toen moest het een uur voor aanvang worden geschrapt wegens corona, nu gebeurt het een dag voordat we met de opbouw zouden beginnen. Een logisch maar ook vergaand besluit. We hebben er twee jaar aan gewerkt om het nu wel door te kunnen laten gaan. Er was al het nodige geregeld en hiervoor hebben we ook kosten moeten maken", aldus Van Grunsven.

"Het is absoluut een strop."

Op de financiële gevolgen van het besluit kon organisatiedirecteur Marcel Hunze nog niet ingaan. “Maar,” erkent hij, “het is absoluut een strop. Gelukkig hebben we een heleboel trouwe partners, die ons steunen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we, als het dit jaar definitief niet doorgaat, volgend jaar een reguliere Dutch Masters kunnen houden.”

“Het is snel gegaan nadat bekend werd dat er een virus rondging. In de loop van de dag en avond werd geconcludeerd dat van een aantal paarden niet te achterhalen was of ze ziek waren en waar ze waren. Daardoor konden de veiligheid en gezondheid niet worden gegarandeerd. Daarop heeft de internationale paardensportfederatie besloten om wedstrijden in zeker tien landen op het Europese vasteland te schrappen. En daar hoort ons land ook bij. Vervolgens zijn we de hele nacht en ochtend in de weer geweest om alternatieven te onderzoeken”, vertelt Hunze.

"Ik ben bang dat het virus over twee weken echt niet weg is."

Al dan niet tegen beter weten in hoopt hij dat The Dutch Masters later in het voorjaar alsnog kan doorgaan. Van Grunsven prijst zijn optimisme, maar ze vraagt zich hardop af hoe realistisch die kans is. "Dat vind ik het mooie aan Marcel, hij denkt gelijk door, zo positief. Maar ik ben bang dat ook dit virus niet binnen twee weken onder controle is. Kijk maar hoe lang het coronavirus al heerst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.