Video

Verdachte koffer in Uden neergelegd door ernstig verwarde man

2 maart 2021 om 09:17 • Aangepast 3 maart 2021 om 13:25
nl
Het gemeentehuis in Uden en een deel van de Markt werden dinsdagochtend rond halfnegen ontruimd nadat er een verdacht koffertje was gevonden in de buurt van het gemeentehuis. Rond kwart voor elf bleek na onderzoek van de politie dat het ging om een lege koffer en dat er dus geen risico was.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Om twaalf uur gaf de politie aan te weten wie het koffertje bij het gemeentehuis had neergezet. Het gaat om een ernstig verwarde man uit Uden.

De politie had dinsdagochtend contact met hem, maar hij is niet aangehouden, gaf een woordvoerder aan. "De man vertoonde ernstig verward gedrag en zijn motivatie blijft onduidelijk", zei hij. Voor de man wordt hulp ingeschakeld.

Onbeheerd koffertje
Rond halfnegen kwam bij de politie de melding binnen dat er een koffertje onbeheerd op de Markt in de buurt van het gemeentehuis stond. Daarna werd besloten het gemeentehuis en een deel van de Markt te ontruimen, liet een woordvoerder eerder dinsdagochtend weten. Het was vervolgens wachten op specialisten die naar Uden moesten komen om te bekijken wat er in het koffertje zat.

Zo'n vijftig medewerkers van de gemeente waren dinsdagochtend op het gemeentehuis aan het werk. Zij wachtten na de vondst van de koffer buiten tot ze weer aan het werk konden.

Burgemeester was thuis
Op het moment van de melding was burgemeester Henk Hellegers van Uden niet op het gemeentehuis. Hij zat vanuit huis te vergaderen met zijn collega's van het college van B en W. De gemeentesecretaris, die wel op het gemeentehuis was, waarschuwde Hellegers die vervolgens zelf naar het gemeentehuis ging om poolshoogte te nemen.

Als het om een ludieke actie gaat, dan is dat ook een ernstige zaak, zei de burgemeester toen de politie nog bezig was met het onderzoek. "Verspilling van tijd en geld als je ziet hoeveel mensen hier nu mee bezig zijn."

Weer naar binnen
Rond kwart over tien mochten de gemeentemedewerkers die buiten stonden, weer naar binnen. De politie was toen nog wel bezig met onderzoek.

De burgemeester liet iets voor tien uur al weten niet uit te gaan van een serieus gevaar. Hij gaf aan dat er een 'rare boodschap' met nogal wat taalfouten op de koffer was gevonden: 'De begrooting van de VVD van Rutte 2021. Sinterklaas is uit gegeefven van ons belasting geld.' Toch vond Hellegers de ontruiming terecht. "Veiligheid staat voorop", zei hij.

De ingang van het gemeentehuis is afgezet (foto: Marco van den Broek / SQ Vision).
De ingang van het gemeentehuis is afgezet (foto: Marco van den Broek / SQ Vision).
Het koffertje bij het gemeentehuis (foto: Marco van den Broek / SQ Vision).
Het koffertje bij het gemeentehuis (foto: Marco van den Broek / SQ Vision).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.