Burgemeesters balen van bekladde verkiezingsposters: ‘Het gebeurt overal’

8 maart 2021 om 17:52 • Aangepast 9 maart 2021 om 17:50
nl
Brabantse burgemeesters hebben maandag geklaagd over het bekladden en overplakken van verkiezingsposters. Onder meer burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en John Jorritsma van Eindhoven zijn daar niet over te spreken.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In de regio Eindhoven 'gebeurt dit overal', zegt burgemeester John Jorritsma. Hij denkt dat het komt door verveling en irritatie. "Wij moeten het niet groter maken dan het is", voegt de Eindhovense burgemeester daaraan toe.

Jack Mikkers van Den Bosch denkt daar anders over. Hij vindt dat 'mensen die zich beschikbaar stellen voor het publieke ambt niet op die manier beschadigd mogen worden'. "Dat is niet goed", zegt Mikkers.

Versoepelingen?
De burgemeesters deden hun beklag voor het Veiligheidsberaad, een bijeenkomst van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. Zij vergaderden maandag eigenlijk vooral over het coronabeleid. Het kabinet geeft maandagavond om zeven uur een persconferentie over het verlengen of juist schrappen van maatregelen. Over het belangrijkste thema, versoepelingen, zijn de burgemeesters niet eensgezind.

Volgens Paul Depla van Breda vindt het grootste offer dat mensen thuis slechts één gast mogen ontvangen. "Stellen kunnen niet samen op visite bij hun ouders", zei Depla.

Winkeliers naar de rechter
De burgemeesters hebben begrip voor de winkeliers, maar vinden hun stap naar de rechter niet verstandig omdat de besmettingscijfers nog geen aanleiding geven om te versoepelen. Ze vinden het beter om onderling in gesprek te blijven, dan voor de gang naar de rechter te kiezen. "Rechtszaken zorgen niet voor de beste oplossingen", meent Depla.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.