Liveblog

Coronanieuws: 814 nieuwe besmettingen, aantal sterfgevallen blijft dalen

10 maart 2021 om 06:52 • Aangepast 11 maart 2021 om 10:52
nl
Ook deze woensdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Op dit moment zijn 6518 mensen bereid om bij te springen in de zorg.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen woensdag 300 coronapatiënten.
  • Er werden woensdag 814 nieuwe besmettingen geteld in Brabant. Dinsdag waren er dat 683.
  • Het aantal coronabesmettingen is in een week tijd gelijk gebleven. Het reproductiegetal is weer terug onder de 1.

22.50
Dit liveblog is afgesloten.

21.45 - EMA: problemen Oostenrijk komen niet door vaccin AstraZeneca
De problemen die in Oostenrijk zijn ontstaan bij personen na toediening van het coronavaccin van AstraZeneca zijn niet veroorzaakt door dat vaccin. Dat concludeert de Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam (EMA). Oostenrijk stopte de inentingen met de partij vaccins, die ook aan Nederland zijn geleverd.

Een 49-jarige vrouw in Oostenrijk overleed als gevolg van ernstige bloedstolling. Tien dagen eerder had ze het coronavaccin van AstraZeneca gekregen. Een 35-jarige vrouw ontwikkelde een longembolie, waarvan ze nu herstelt. Er waren nog twee vergelijkbare incidenten. Volgens het EMA is dat niet uitzonderlijk, het komt overeen met het aantal incidenten onder de algemene bevolking. In Europa zijn 3 miljoen mensen gevaccineerd met het middel van AstraZeneca, en van hen hebben 22 trombose of een embolie gehad.

De partij van AstraZeneca bestaat uit 1 miljoen doses. Die zijn aan zeventien landen in de Europese Unie geleverd. Behalve Oostenrijk en Nederland zijn dat onder meer Frankrijk, Griekenland, Polen, Spanje en Zweden. Luxemburg, Estland, Letland en Litouwen hebben net als Oostenrijk de inentingen met de vaccins uit die partij voorlopig gestopt.

20.15 - Biden loodst steunpakket van 1900 miljard dollar door Congres
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste aansprekende overwinning in het Congres te pakken. Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag in meerderheid voor het crisissteunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar nadat eerder al de Senaat akkoord ging met het plan. Daarmee rest Biden alleen nog de taak zijn handtekening te zetten onder de wet. Dat gebeurt vrijdag.

De miljarden zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, en ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt, aan bedrijven en aan lokale overheden. Biden moet voor 14 maart zijn handtekening zetten. Op die datum loopt de huidige werkloosheidsregeling af.

17.55 - Nederland krijgt komende twee weken 169.000 extra Pfizer-vaccins
Nederland krijgt de komende twee weken 169.000 extra coronavaccins van Pfizer. De Amerikaanse farmareus kan sneller produceren dan gedacht. Pfizer heeft met de Europese Commissie afgesproken nog deze maand vier miljoen doses meer te leveren.

De fabrikant kan de levering vervroegen de "geslaagde uitbreiding" vorige maand van Pfizers productiecapaciteit in Europa, stelt de commissie. Pfizer kan nog niet beloven dat alle leveringen nu wat eerder komen. Die van de komende drie maanden komen in ieder geval ten minste op tijd, verzekert het bedrijf.

Aanvankelijk wekte de Europese Commissie de indruk extra Pfizer-vaccins had gekocht, bovenop het bestaande contract. Dat dacht ook het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. "Er is iets misgegaan in de communicatie", constateert ook een Pfizer-woordvoerder. "Een beetje spijtig."

17.45 - Psychische zorg jongeren 'volledig overgelopen' in coronacrisis
Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis. Volgens brancheorganisatie De Nederlandse ggz is het systeem, dat voor de virusuitbraak al overbelast was, "volledig overgelopen" en worden inmiddels ook "crisisgevallen" afgewezen wegens gebrek aan capaciteit.

Onder meer door eenzaamheid en stress blijft de vraag naar psychische hulp toenemen. De Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) roepen de politiek op direct actie te ondernemen. Dat kan volgens hen niet wachten tot na de verkiezingen. "De kinderen en jongeren die we nu zien binnenkomen zijn er slecht aan toe en hebben recht op de best mogelijke zorg."

Geld dat het kabinet al heeft vrijgemaakt voor een steunpakket op het gebied van welzijn en leefstijl, kan de problemen op korte termijn volgens de organisaties niet oplossen. Het grote probleem is dat er te weinig plaatsen zijn om jongeren met ernstige klachten als suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie goed te helpen.

Op crisisafdelingen in het land is momenteel gemiddeld 86 procent van de plaatsen bezet. Een aantal aanbieders heeft zelfs helemaal geen plaats meer. Dat betekent dat zij iemand die acute hulp nodig heeft niet kunnen opvangen. "Met deze bezettingsgraden is niet of nauwelijks plek meer voor nieuwe cliënten", zegt voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz. "Extra zorgelijk is dat kinderen en jongeren ernstigere en complexere problematiek hebben, waarvoor zij ook langdurigere en intensievere behandeling nodig hebben. Denk aan de klinische behandeling van eetstoornissen, waar we een aanmeldingstoename van gemiddeld 63 procent zien."

Naast de capaciteit zijn de kosten een probleem. "Het Rijk geeft geen garantie dat de noodzakelijke zorg die aan jongeren gegeven moet worden ook betaald wordt", stelt de branche.

16.15 - FNV: personeel NS niet uitgerust voor coronacontroles in treinen
Personeel van de NS is niet voldoende uitgerust om straks de handhaving van aanvullende coronamaatregelen voor internationale reizigers uit te voeren. Dat schrijft vakbond FNV in een brief aan het kabinet in een reactie op de beoogde wijziging van de Wet publieke gezondheid.

Volgens deze plannen moeten reizigers uit hoogrisicogebieden die Nederland binnenkomen beschikken over een negatieve testuitslag en een quarantaineverklaring. Zij moeten eerst tien dagen in thuisquarantaine. Op vrijwillige basis mag op dag vijf na aankomst een test worden afgenomen. Als de uitslag daarvan negatief is, eindigt de quarantaineplicht.

16.00 - Deze week tool online om te zien wanneer je vaccin krijgt
De overheid komt deze week met een onlinetool waarmee mensen kunnen zien wanneer de groep waartoe zij behoren aan de beurt is voor coronavaccinatie. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag in debat met de Tweede Kamer.

Op de website www.coronavaccinatie.nl is al veel informatie te vinden over de vaccinatiecampagne. Daar komt deze week een optie bij. Door enkele vragen te beantwoorden kan een burger zien wanneer zijn 'groep' aan de beurt is, en of bijvoorbeeld de huisarts of de GGD de prik zal zetten.

Sommige Kamerleden vinden het tempo evengoed tegenvallen. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma worden mensen wijzer van een artikel van woensdag in de Volkskrant, waar in een staafdiagram staat aangegeven wanneer mensen aan de beurt zijn, dan van de informatie van het ministerie van Volksgezondheid.

15.45 - Meer nieuwe coronagevallen, aantal sterfgevallen blijft dalen
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5330 nieuwe coronagevallen geregistreerd, waarvan 814 in Brabant. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 20 januari. In de afgelopen week zijn er gemiddeld 4600 positieve tests per dag gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat gemiddelde stijgt nu voor de derde dag op rij, maar blijft over het algemeen nog redelijk stabiel, rond de 4500 per dag.

Het aantal sterfgevallen blijft dalen. Afgelopen etmaal werd het overlijden van 31 coronapatiënten geregistreerd. Voor een woensdag is dat het laagste aantal sinds 30 september. In de laatste zeven dagen zijn 252 sterfgevallen genoteerd, en dat weekcijfer was sinds 22 oktober niet zo laag.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,1 miljoen mensen positief getest. Van 15.955 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. Dat aantal komt waarschijnlijk donderdag of vrijdag boven de 16.000 uit. Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen ligt hoger.

Wachten op privacy instellingen...

15.35 - Rutte: op zijn vroegst 'in volgende ronde' fysiek hoger onderwijs
Ondanks aandringen van verschillende partijen in de Tweede Kamer, vindt premier Mark Rutte het nog onverstandig om universiteiten en hogescholen binnenkort fysiek onderwijs te laten geven. Daarvoor zijn de risico's nog te hoog, zegt de premier woensdag in de Kamer, wijzend naar de adviezen van experts. Wel wil hij "bij voorkeur kijken of het mogelijk is om in de volgende ronde voor het hoger onderwijs dingen mogelijk te maken". Het zou dan gaan om versoepelingen die vanaf 31 maart gelden.

15.30 - Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Na twee dagen van stijgingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal gedaald. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1913, dat zijn er 50 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 560 op de intensive care, vier meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1353 coronapatiënten, een afname van 54 afgelopen etmaal.

Maandag en dinsdag nam het aantal opgenomen coronapatiënten toe, met respectievelijk 54 en 58. De vijf dagen daarvoor was er juist iedere keer sprake van een daling. Het is LCPS gaat er al een aantal weken van uit dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt. Dat is het gevolg van de oprukkende besmettelijkere Britse variant van het coronavirus.

15.00 - Studie: Britse variant coronavirus is vaker dodelijk
Nieuw Brits onderzoek duidt erop dat de Britse variant van het coronavirus tientallen procenten dodelijker is dan eerdere verschijningsvormen van het virus. Volgens een studie waarvan de resultaten woensdag in het British Medical Journal (BMJ) zijn verschenen, ligt het risico op overlijden tussen de 32 procent en 104 procent hoger met de Britse variant.

De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen onder bijna 55.000 mensen die de Britse variant hadden opgelopen met de sterfte onder een even grote en vergelijkbaar samengestelde groep die Covid-19 had gekregen door een oudere variant. In de groep met de gemuteerde versie waren 28 dagen na een positieve test 227 patiënten overleden. In de groep met een oudere virusvariant telden de wetenschappers in een net zo lang tijdsbestek 141 sterfgevallen.

Over het gevaar van de gemuteerde versie zijn de afgelopen maanden uiteenlopende analyses verschenen. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico, maar niet allemaal.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag in eerste instantie geen aanwijzingen dat de Britse mutatie dodelijker zou zijn, maar die inschatting heeft het instituut later bijgesteld. "Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet raken met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de 'oude' varianten", zo staat te lezen op de website van het RIVM.

Het Britse onderzoek duidt weliswaar op een hoger sterfterisico, maar de onderzoekers van onder meer de University of Exeter benadrukken tegelijkertijd dat veruit de meeste mensen die besmet raken het overleven. Het sterfterisico komt volgens de studie met de Britse variant neer op 4,1 overlijdens per 1000 besmettingen. Met de varianten die al langer rondgingen, stond dat cijfer op 2,5 per 1000.

14.10 - Kamer kritisch over verlenging avondklok
Nu het kabinet de avondklok opnieuw wil verlengen, tot eind maart, zwelt de kritiek in de Tweede Kamer op de maatregel aan. Niet alleen oppositiepartijen die al in januari tegen de invoering waren, maar ook partijen als D66 en GroenLinks vragen zich woensdag in een debat in de Tweede Kamer af hoeveel langer het paardenmiddel onder de coronamaatregelen nog kan worden gehandhaafd.

13.50 - 'Selfiehoekjes' bij meerdere vaccinatielocaties
Bij meerdere vaccinatielocaties zijn speciale 'selfiehoekjes' ingericht. Mensen kunnen daar voor of na hun vaccinatie een foto van zichzelf maken. Het gebeurde te vaak dat mensen een selfie maakten op het moment van vaccineren.

"We hebben al snel geconstateerd dat er een behoefte is om selfies te maken. Maar dat kan niet tijdens het zetten van de prik. We willen geen opstoppingen en we willen niet dat mensen ongewenst in beeld komen", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten na een bericht van NU.nl.

13.35 - Festivals 7th Sunday en Harmony of Hardcore gaan niet door
Ook de grote festivals 7th Sunday en Harmony of Hardcore gaan dit jaar niet door. Harmony of Hardcore stond 22 mei op de planning, 7th Sunday een dag later. De festivals worden altijd op hetzelfde terrein gehouden en is ook van dezelfde organisatie, Par-T. Het gaat om festivals waar 40.000 bezoekers op af komen.

13.30 - Dijkhoff en Wilders manen kabinet tot haast met sneltesten
In het laatste coronadebat voor de verkiezingen van volgende week, roepen de grote rechtse partijen het kabinet op haast te maken met sneltesten. "Waar blijven ze?" vraagt PVV-leider Geert Wilders zich af over blaastesten die mensen meer ruimte moeten geven. Ook VVD'er Klaas Dijkhoff wil weten waarom sneltesten nog niet in de Nederlandse buurtsupers liggen.

13.00 - Bernhoven wil deel coronapatiënten thuis behandelen
Het ziekenhuis Bernhoven gaat bij nieuwe coronapatiënten eerst checken of zij thuis behandeld kunnen worden. Wie daarvoor in aanmerking komt, wordt ondergebracht bij de huisarts of thuiszorg. Daarvoor heeft het ziekenhuis afspraken gemaakt in de regio Oss-Uden-Meierijstad.

Met het nieuwe 'coronaprotocol' kan de druk op de ziekenhuizen verlicht worden, aldus Bernhoven. Tijdens de eerste golf werden mensen die zich met corona op de spoedeisende hulp meldden volgens het ziekenhuis ‘min of meer automatisch’ opgenomen, maar uit ervaring blijkt dat thuiszorg bij Covid-19 in bepaalde gevallen ook goed mogelijk is.

Als iemand te kwetsbaar is om naar het ziekenhuis te gaan, wordt die voortaan thuis behandeld. Dan gaat het vaak om het thuis toedienen van zuurstof en mogelijk ook medicijnen. Gaat de patiënt hard achteruit, dan kan die opgenomen worden op een Covid-afdeling in een verpleeghuis in de buurt.

Bij een patiënt die zich op de spoedeisende hulp meldt, wordt eerst gekeken of zijn of haar toestand stabiel is. Is dat het geval, dan mag diegene naar huis. Als dat nodig is, kan de patiënt dan ook nog een zuurstofcilinder en medicijnen meekrijgen. De huisarts is dan verantwoordelijk voor de verdere behandeling.

12.30 - Kwart werkgevers wil zakenreis schrappen
Een kwart van de werkgevers is van plan om dit jaar zakelijke reizen te schrappen vanwege de coronapandemie. Dat schrijft zakelijk advies- en onderzoeksbureau Aon in een rapport. Vorig jaar werd nog 87 procent van de internationale zakenreizen geannuleerd als gevolg van de virusuitbraak, in verband met de reisbeperkingen en zorgen om het welzijn van werknemers.

12.20 - Meer cybercrime in coronajaar 2020, meer jongeren verdacht van geweldsdelict
De criminaliteit in coronajaar 2020 zag er anders uit dan in andere jaren, heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Er waren minder inbraken en ook minder uitgaansgeweld, maar daar tegenover staat een flinke toename in cybercriminaliteit. Zo steeg het aantal gevallen van identiteitsfraude en fraude met online handel met meer dan dertig procent. Er waren 480 verdachten voor cybercrime, bijna een kwart meer dan in 2019. Bij fraude met betaalgegevens waren er bijna de helft meer verdachten (680).

Het OM ziet een 'opvallende toename' in het aantal mensen dat verdacht wordt van doodslag of een poging daartoe. Vorig jaar steeg dat getal met 21 procent tot iets meer dan 1400 verdachten. In 2019 was er ook een stijging, toen ging het om een toename van 25 procent.

Ook is het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van ernstige geweldsdelicten gestegen, van 1633 in 2019 naar 1904 in 2020.

12.10 - Zondag klimaatprotest naast coronaprotest bij Malieveld Den Haag
Klimaatactivisten en coronacritici willen zondag vrijwel naast elkaar demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De gemeente is met de organisatoren in gesprek over de twee protesten, om te kijken hoe het goed geregeld kan worden. Het is het laatste weekend voor de Tweede Kamerverkiezingen.

11.20 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 300 coronapatiënten dat zijn er tien minder dan dinsdag. Het afgelopen etmaal zijn 39 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zes minder dan een dag eerder. 43 patiënten werden ontslagen uit het ziekenhuis. Ze werden er overgeplaatst en zeven zijn er overleden.

11.05 - Lockdowns nemen hap van 25 procent uit Nederlandse kantorenmarkt
De coronacrisis heeft de markt voor kantoren een aanzienlijke klap toegebracht. Nadat thuiswerken de norm was geworden, hadden werkgevers in Nederland even geen behoefte aan nieuwe werkplekken voor hun personeel. Via leden van makelaarsvereniging NVM werd daardoor een kwart minder kantoorruimte verkocht of verhuurd.

10.50 - Kuipers: glas is halfvol, wacht nog met versoepelingen
De politiek kan het beste nog een tijdje wachten met verdere versoepeling van de coronamaatregelen, vindt Ernst Kuipers. "Als je het nog even uitstelt, kom je in een veel rustiger vaarwater", zei de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

"Het glas is halfvol", beschreef hij de huidige situatie in de ziekenhuizen. Die zijn ondanks de aanhoudend hoge aantallen Covid-19-patiënten in staat de belangrijkste zorg voor patiënten te leveren. Een deel van de zogeheten planbare zorg, die zonder gezondheidsschade langer kan wachten, stellen ze echter nog altijd uit vanwege de drukte.

10.45 - 'Stel operatie coronapatiënt uit voor kleiner overlijdensrisico'
Coronapatiënten hebben een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico op overlijden na een operatie, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief zijn getest. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek, waar ook zeventien Nederlandse ziekenhuizen hebben deelgenomen.

Operaties van patiënten die positief zijn getest zouden, indien mogelijk, minstens zeven weken moeten worden uitgesteld, aldus het Universitair Medisch Centrum Groningen.

10.40 - Nieuwe app met bewijs negatieve coronatest komend weekend getest
Een nieuwe corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze onlangs negatief getest zijn op het coronavirus, wordt komend weekend voor het eerst getest. Dat gebeurt bij twee testfestivals in Biddinghuizen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd.

Elk festival heeft ongeveer 1500 bezoekers, die zich van tevoren moeten laten testen op het coronavirus. Bij de test krijgen ze een code, die ze kunnen invoeren in de nieuwe app, CoronaCheck. Die maakt een zogeheten QR-code aan, die de medewerkers van het festival bij de ingang kunnen scannen. Dan zien ze of de bezoeker inderdaad negatief getest is.

08.40 - Ruim 30 procent meer elektrische fietsen verkocht in 2020
De coronacrisis heeft vorig jaar voor een flinke stimulans gezorgd van de fietsverkopen in Nederland. Zo steeg de verkoop van elektrische fietsen met ruim 30 procent naar 547.000 stuks. Dat blijkt uit onderzoek door bureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. De omzet uit fietsverkopen groeide naar een record van bijna 1,7 miljard euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010. Vorig jaar werden in totaal bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht.

08.00 - D66 wil kleinere buffer van coronavaccins om meer mensen te kunnen prikken
Nederland moet een kleinere buffervoorraad coronavaccins aanhouden zodat veel meer mensen een prik kunnen ontvangen. Dat wil regeringspartij D66 volgens RTL Nieuws. Volgens D66 zijn de leveringen van de coronavaccins door farmaceuten steeds voorspelbaarder en is het daardoor mogelijk meer vaccins uit te delen.

Nederland ligt nu op het Europees gemiddelde wat betreft het toedienen van vaccins. Naast de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca kan waarschijnlijk ook het vaccin van Johnson & Johnson snel worden toegediend, als het deze week wordt goedgekeurd.

07.50 - Ondanks sterk coronajaar toch rode cijfers bij Thuisbezorgd.nl
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl, heeft coronajaar 2020 afgesloten met een nettoverlies. De Brits-Nederlandse onderneming profiteerde er wel van dat mensen massaal maaltijden bestelden vanwege alle strenge coronamaatregelen. Maar tegelijkertijd werd fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de organisatie.

06.30 - GroenLinks wil gratis sneltesten voor iedereen
GroenLinks wil dat iedere Nederlander binnenkort gratis een pakketje sneltesten thuis ontvangt. Met dat voorstel komt de partij woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Zorgminister Hugo de Jonge zei eerder deze week dat hij hoopt volgende maand sneltests te kunnen inzetten. Ook D66 is voor gratis sneltesten.

05.15 - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland ruim verdubbeld
Het aantal coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van het aantal van dinsdagochtend. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde woensdagochtend 9146 nieuwe vastgestelde gevallen. Dinsdag waren dat er nog 4252.

04.30 - Voedselbank zag vorig jaar fors meer mensen langskomen
Het aantal mensen dat bij de Voedselbank aanklopt is het afgelopen coronajaar flink gestegen. Eind vorig jaar maakten 37.311 huishoudens ( zo'n 93.000 mensen) op dat moment gebruik van de Voedselbank. Dat is een stijging van 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal kinderen (tot en met 17 jaar) dat voedselhulp kreeg, steeg zelfs met 9,3 procent tot 36.858. Volgens de Voedselbank zijn in de jaarcijfers per regio grote verschillen te zien. De grootste stijging was bijvoorbeeld in Rotterdam en de regio Amsterdam.

03.30 - Kamer voor het laatst voor verkiezingen in debat over corona
De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge over de aanpak van het coronavirus. Het is het laatste coronadebat voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week. Vooraf worden de Kamerleden weer bijgepraat door RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Het kabinet kondigde maandag een paar kleine versoepelingen aan. Zo mogen kinderen binnenkort weer zwemlessen volgen en komt er wat meer ruimte voor met name grote winkels. Het aantal besmettingen ligt nog te hoog om meer maatregelen los te laten. Ook de omstreden avondklok wil het kabinet in stand houden.

00.00 - CBS: zeker 16.000 mensen overleden aan COVID-19
Het coronavirus heeft in Nederland aan zeker 16.000 mensen het leven gekost. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode van maart tot en met november vorig jaar. Onderzoekers hebben hiervoor gekeken naar doodsoorzaakverklaringen van artsen. Daardoor kwamen ook de mensen in beeld die vermoedelijk wel zijn overleden aan COVID-19, maar daar niet op zijn getest.

Zo'n 13.500 mensen zijn overleden aan het coronavirus en zijn daar ook positief op getest. Bijna zes op de tien mensen die vermoedelijk of zeker zijn overleden aan het virus, ontvingen langdurige zorg. Dat waren bijvoorbeeld veel verpleeghuisbewoners. Het aantal coronadoden tot en met oktober was al bekend en daar komt nu het cijfer over november bij.

00.00 - Zo'n 6500 mensen beschikbaar als reserve voor de zorg
Op dit moment zijn 6518 mensen bereid om bij te springen in de zorg om het coronavirus te bestrijden. Ze vormen vooralsnog de reserve die het kabinet aan het opbouwen is om zorgpersoneel te kunnen ondersteunen bij de derde coronagolf en in de periode daarna.

Dit staat in een brief van minister Tamara van Ark van Medische Zorg aan de Tweede Kamer. De vorming van een nationale reserve voor de zorgsector gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer. Een motie hierover van PVV en CDA werd door de Kamer unaniem aangenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!