Video

Wie heeft kinderboeken voor minibieb van Sjoerd? 'Gaan als een tierelier'

11 maart 2021 om 11:22 • Aangepast 11 maart 2021 om 12:41
nl
Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: minibibliotheken. Aan de straat, langs de weg: kasten vol met boeken. Om gratis mee te nemen of om te lenen. Ondanks smartphones en ander digitaal vertier lijkt het lezen van een boek bezig met een comeback. Dat merkt ook Sjoerd van Lonkhuizen in Breda: "Vooral de kinderboeken gaan als een tierelier."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Twee boekenkasten langs het wandelpad aan het riviertje Aa of Weerijs in de Bredase wijk Heuvel. De ene kast is voor volwassen, de andere voor kinderen. En juist die laatste raakt snel leeg. Sjoerd van Lonkhuizen is op zoek naar nieuwe voorraad.

Kennelijk zijn de kinderen in deze coronatijd aan het lezen geslagen

En het is niet voor de eerste keer dat de collectie moet worden aangevuld. Bij een eerdere inzamelingsactie voor jeugdliteratuur - een half jaar geleden - haalde hij 2500 kinderboeken op. "Maar het is nu op. En dat is echt bijzonder. Kennelijk zijn de kinderen in deze coronatijd aan het lezen geslagen."

Bij de vorige inzamelingsactie kwamen er nog wat boeken van de kringloopwinkels, maar die zijn nu ook dicht. Daarom plaatste Sjoerd nu een advertentie in de krant en hangt er een schriftelijke oproep bij de minibieb: 'Kinderboeken gevraagd.'

Kinder-dvd's gingen er met stapels van 30 tegelijk uit

En daarmee bedoelt Van Lonkhuizen ook echt leesboeken. Van stripboeken is hij minder gecharmeerd: "Ze zitten er wel tussen, net zoals kinder-dvd's. Bij de vorige inzameling kreeg ik er van één iemand zo'n 500. Die wilde ik eigenlijk niet, maar heb ze toch in de kast gezet. Nou, die gingen er met 30 tegelijk eruit."

Toch valt het Sjoerd op dat ook de boeken van Pipi Langkous en Pietje Bell gretig aftrek vinden. Dus alles aan kinderboeken is welkom. In een straal van twintig kilometer rond Breda komt hij ze graag ophalen. Maar zelf brengen mag ook. Een mailtje naar [email protected] volstaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!