Hier kun je volgende week stemmen in Brabant

12 maart 2021 om 08:02 • Aangepast 12 maart 2021 om 17:20
nl
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen komende week hebben Eindhovenaren de minste keus uit stemlokalen. Daar zijn er nog geen drie beschikbaar per 10.000 stemgerechtigden. Dat meldt het datapersbureau LocalFocus na een analyse van gegevens van de Open State Foundation, een onafhankelijke stichting die zich toelegt op 'het bijdragen aan een digitaal transparante overheid en daarmee een controleerbare en vitale democratie'.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Nederlanders kunnen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart op 9200 locaties hun stem uitbrengen. Vroegstemmers kunnen maandag 15 en dinsdag 16 maart terecht bij zo'n 1600 stemlokalen. In totaal zijn er 9600 stemlokalen verspreid over het land waar mensen een of meerdere dagen kunnen stemmen. Dat is een toename ten opzichte van de 9100 locaties waar mensen terecht konden bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Waaier aan hygiënemaatregelen
Deze verkiezingen verlopen vanwege het coronavirus anders dan vorige keren. Mensen uit risicogroepen worden aangemoedigd maandag of dinsdag al hun stem uit te brengen. Een waaier aan hygiënemaatregelen moet voorkomen dat mensen elkaar besmetten.

Bovendien kunnen 70-plussers hun stem per brief uitbrengen van woensdag 10 maart tot en met woensdag 17 maart. Ze mogen hun stem zelf op de post doen of naar een van de afleverpunten brengen. Daarvan zijn er doordeweeks ongeveer vijfhonderd geopend en in het komende weekend 170. Voor mensen die bang zijn besmet te raken, is er ook de optie om iemand te machtigen om een stem uit te brengen.

Van Rotterdam tot Schiermonnikoog
In Rotterdam zijn op woensdag de meeste stemlokalen geopend, namelijk ruim vierhonderd. Daarna volgen Amsterdam (369), Den Haag (260), Utrecht (156), Groningen (113) en Amersfoort (107).

Bekijk hieronder waar je in jouw gemeente kan gaan stemmen:

Wachten op privacy instellingen...

Relatief gezien hebben Eindhovenaren woensdag dus de minste keus uit stemlokalen. Ook in de gemeenten Waalre, Hoorn en Hellevoetsluis staan naar verhouding weinig stemlokalen. Op de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog staan er juist relatief veel.

Lopen en fietsen
Ruim de helft van de mensen verwacht lopend naar het stemlokaal te gaan, weet Veilig Verkeer Nederland op basis van een enquête. Een vijfde is van plan de fiets te pakken.

Lees alles over de Tweede Kamerverkiezingen op onze themapagina omroepbrabant.nl/verkiezingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.