Makreel en geroosterde aubergine - Smakelijk recept uit Lekker Weekend!

13 maart 2021 om 12:38 • Aangepast 15 maart 2021 om 10:56
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct. Zaterdag 13 maart hoorde je koksopleider Ronny Markestijn. Hij ging aan de slag met producten uit de voedselbox van Boerschappen in Breda. Hiermee bedacht hij een schotel met geroosterde aubergine, gerookte makreel en gewokte groenten.
Profielfoto van Hilde de Bresser
Geschreven door
Hilde de Bresser

Dit heb je nodig:

  • vier stuks gerookte makreel
  • twee grote aubergines
  • vier trostomaten
  • vijfhonderd gram spinazie
  • een knolselderij
  • een teentje knoflook
  • een rode ui
  • een rode peper
  • 0,5 liter melk
  • kerriepoeder
  • olijfolie
  • zout en peper

Zo maak je deze schotel:

  • Snij de aubergine over de lengte doormidden en snij een ruitpatroon in de vleeskant van de aubergine
  • Besprenkel de aubergine met zout en zet weg in de koelkast. Bij voorkeur een hele nacht. het zout haalt het vocht uit de aubergine
  • Spoel het vocht uit de aubergine weg. Leg de aubergine in een schone schaal en bestrooi met kerriepoeder
  • Zet de aubergine in een voorverwarmde oven van honderdzeventig graden voor dertig minuten
  • Schil de knolselderij en snij in blokjes van twee bij twee centimeter
  • Doe de knolselderij in een pan met water en een scheut melk. Kook de knolselderij totdat het gaar genoeg is om er puree van te maken. Giet af en doe de groente terug in de pan. Stamp met een beetje melk tot een mooie puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Ontdoe de makreel van vel en graatjes. Pluk de makreel in stukken.
  • Was de spinazie en haal dikkere stelen en nerven weg
  • Snij de tomaten en ui in blokjes en hak knoflook en rode peper fijn. Als je niet van erg pittig houdt, verwijder dan zaadlijsten en zaadjes van de peper.
  • Verhit een wok of bakpan. Doe een scheutje olijfolie in de pan. Wok eerst de uien tot ze glazig zijn, voeg vervolgens de tomaten toe en ook de knoflook. Bak dit vijf minuten op medium hitte. Voeg als laatste de spinazie toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de aubergine uit de oven en leg de helften op een mooie grote schaal. Dresseer de gewokte groente op de aubergine. En garneer af met de gerookte makreel.
  • Serveer de knolselderij in een los bakje.

Smakelijk!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!