Louis zorgt al 22 jaar voor 'zijn' kapel en baalt van reeks diefstallen

13 maart 2021 om 19:43 • Aangepast 22 maart 2021 om 16:39
nl
Voor de vierde keer in korte tijd zijn kistjes vol waxinelichtjes gestolen uit de Mariakapel in Dorst. Beheerder Louis Volders baalt enorm en heeft ter vervanging maar twee lege koekdozen neergezet. ''Waarom doen mensen dit?", vraagt hij zich af.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Louis Volders is al twintig jaar beheerder van het kapelletje aan de Wethouder van Dijklaan in Dorst. Daar is hij toentertijd mee begonnen na een slepend ziekbed. Sindsdien staat hij in het krijt bij de Heilige Maria.

''22 jaar geleden kreeg ik slokdarmkanker. Toen heb ik gebeden bij het Mariabeeld. Als jij mij matst en zorgt dat ik beter word, dan mats ik jou, zei ik tegen haar. En dat gebeurde, want Louis werd beter. Als wederdienst zorgt hij nu al twintig jaar dat alles in en rondom de kapel netjes blijft.

''Ik wil gewoon dat iedereen van deze spulletjes afblijft.''

Met veel liefde leegt Louis de vuilnisbakken en brandt hij de lichtjes in de kapel. Maar sinds vier maanden wordt er gestolen. De kistjes met daarin de waxinelichtjes zijn al vier keer verdwenen. ''Boos worden heeft geen nut", zegt hij. "Maar ik wil gewoon dat iedereen van deze spullen afblijft en alles netjes laat staan", zegt hij tegen de verslaggeefster van 't Brabants Buske.

Het gaat hem niet om de waarde van de kaarsjes, want die kosten natuurlijk geen kapitaal. Maar hij vindt het enorm respectloos. De kapel is namelijk ook een oorlogsmonument. Naast het Mariabeeld hangt een plakkaat met de namen van gesneuvelde soldaten. Die mannen hebben Dorst bevrijd in de Tweede Wereldoorlog. "Laat de mensen alsjeblieft wat meer respect tonen voor degene die hier zo hard hebben gevochten in de oorlog", zegt Louis.

Waarom de dief het gemunt heeft op de waxinelichtjes, is onduidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.