RKC ziet na nederlaag tegen Sparta concurrentie naderen

13 maart 2021 om 22:53 • Aangepast 14 maart 2021 om 20:18
RKC Waalwijk heeft zich zaterdagavond een slechte dienst bewezen door met 2-0 onderuit te gaan tegen Sparta. In de matige wedstrijd waren de doelpunten van Spartanen Tom Beugelsdijk en Brian Smeets de enige hoogtepunten. Wat viel verder op in Rotterdam?

1. Bang te verliezen
Eerder op de dag won Willem II van Heerenveen en pakte Emmen een punt in Groningen. Deze uitslagen zorgden ervoor dat er veel druk stond op het 'degradatieduel' tussen RKC en Sparta. Beide ploegen zijn nog niet zeker van handhaving en moeten in het slotstuk van de competitie nog vol aan de bak.

Vooral RKC, dat Willem II op twee punten zag komen, durfde in de eerste helft geen risico te nemen. Het leidde tot een spelbeeld dat voor beide teams onbekend was. Sparta moest op eigen kracht kansen creëren, terwijl RKC soms wat werd teruggedrongen in de eigen zestien. De spaarzame mogelijkheden in de eerste helft waren dan ook voor de thuisploeg. Echt kansen waren het niet te noemen. Beide ploegen waren bang om te verliezen.

Vurnon Anita hoopte op een individuele actie om de wedstrijd open te breken. Over de tegengoals is de middenvelder kritisch. "Dat moeten we onszelf aanrekenen."

2. Doelpunt valt uit de lucht
Ook de tweede helft leek weinig verandering te brengen in het spelbeeld. Een klein kwartier na rust werd de ban toch gebroken. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd voor de goal van RKC gebracht. Ahmed Touba, een dit seizoen normaal betrouwbare centrale verdediger, was Tom Beugelsdijk kwijt. De verdediger van Sparta kwam helemaal vrij voor keeper Kostas Lamprou en kopte de bal hard in het dak van het doel.

Het was een treffer waar tot dan toe nog niemand echt recht op had. En dus kon gesteld worden dat de Rotterdamse goal zowel letterlijk als figuurlijk uit de lucht kwam vallen.

3. Gebrek aan een slotoffensief
Waar Fred Grim eerder al met het inbrengen van Thijs Oosting probeerde iets aanvallender te gaan spelen, wisselde de trainer 10 minuten voor tijd pas écht offensief. Hoewel verdediger Shawn Adewoye zijn debuut maakte gingen de bezoekers met drie man achterop spelen. Ook de lange spits David Min werd ingebracht om iets te forceren.

Maar ondanks deze wissels ontbrak het bij de uitploeg aan een slotoffensief. Het was ook niet iets wat Grim vaker probeert. Ongeacht de tussenstand houdt de oefenmeester altijd vast aan zijn standaard 4-3-3-formatie. De spelers waren na deze wisselingen dan ook zoekende waardoor er ook in deze formatie geen échte kans meer werd afgedwongen. Uiteindelijk was het Brian Smeets die in de blessuretijd na defensief geklungel de 2-0 eindstand op het scorebord zette.

3. Penibele situatie
Door de nederlaag in de Maasstad komt RKC toch weer in een penibele situatie. Ondanks dat de Waalwijkers nog twee punten voorsprong hebben op nummer zestien, Willem II, begint het toch heet onder de voeten te worden. Een aantal week geleden stond het woord handhaving al voor de helft in potlood geschreven. Maar na het punt tegen ADO en de twee nederlagen van de afgelopen weken kan het woord handhaving voorlopig weer worden uitgegumd.

Het gaat een zinderend slot worden tussen de ploegen onderin. Vooral de uitwedstrijden tegen FC Emmen, Willem II en VVV gaan voor RKC allesbepalend worden in de strijd tegen degradatie.

Een matige wedstrijd en de concurrentie die weer dichterbij kwam. Toch blijft Vurnon Anita rustig: "Ze staan nog steeds onder ons."