Kaag valt Rutte aan over samenwerking met Forum: 'Waarom wel in Brabant?' - Omroep Brabant

Kaag valt Rutte aan over samenwerking met Forum: 'Waarom wel in Brabant?'

13 maart om 21:19 • Aangepast 15 maart om 11:13
Tijdens het Debat van het Zuiden heeft D66-leider Kaag zaterdagavond de aanval geopend op lijsttrekkers Rutte (VVD) en Hoekstra (CDA). Ze sprak hen aan op de samenwerking met Forum voor Democratie. "Principes zijn niet alleen nationaal."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

In december 2019 zegde het CDA de samenwerking met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in het Brabants provinciebestuur op, waardoor die coalitie viel. De christendemocraten konden zich niet vinden in het voorgenomen stikstofbeleid van het provinciebestuur. Even later vormen de VVD en het CDA een coalitie met de partij van Thierry Baudet.

CDA gepasseerd
Volgens Rutte was die samenwerking daarentegen onvermijdelijk. Volgens de premier heeft de VVD eerst geprobeerd te praten met de progressieve partijen D66, GroenLinks en de PvdA, maar trokken zij al snel de stekker uit die gesprekken. Rutte: "Wij hebben geprobeerd met u in een minderheidscoalitie door te gaan, maar u liep tot drie keer toe weg." Opmerkelijk, want dat zou betekenen dat Rutte de landelijke coalitiepartner CDA links wilde laten liggen.

Kaag geeft aan dat een samenwerking met de VVD in Brabant nooit echt aan de orde is geweest. "U lonkte van begin af aan naar Forum." Vervolgens vraagt ze hoe Rutte verklaart dat hij een samenwerking met de partij van Baudet landelijk uitsluit vanwege 'antisemitisme, racisme en vrouwenhaat', maar dat in Brabant niet doet. "Principes zijn niet alleen nationaal." Rutte pareert dit door te stellen dat het om andere mensen gaat, met wie prima te werken valt.

Wachten op privacy instellingen...

Alles over de verkiezingen van 15, 16 en 17 maart, vind je op onze themapagina.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...