Bravis Ziekenhuis opent lokale punten: ‘Geen onnodige ritjes meer’ 

15 maart 2021 om 12:19 • Aangepast 16 maart 2021 om 11:35
nl
Het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom start vanaf 6 april met zogenaamde Bravispunten. Patiënten in Sint-Willebrord, Steenbergen en Oudenbosch kunnen daar terecht voor onderzoeken die niet per se in het ziekenhuis hoeven worden uitgevoerd.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Daarbij moeten we volgens een woordvoerder van Bravis denken aan kleine onderzoeken en bloedprikken, maar ook een hartfilmpje en echo's. Daarnaast zal het in de meeste punten mogelijk worden voor nierpatiënten om gedialyseerd te worden. “Het moet een hoop onnodige tijd en ritjes besparen en tegelijkertijd de druk op het ziekenhuis verlagen.”

De plannen zijn mede door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Het afgelopen jaar is volgens de woordvoerder nog maar eens duidelijk geworden hoe belangrijk het is dat je niet meer voor alles naar het ziekenhuis hoeft. Sinds kort wordt bijvoorbeeld ook geëxperimenteerd met het aan huis toedienen van chemotherapie en langlopende antibioticakuren. Dat bleek al een groot succes.

Beeldbellen
Verder laat corona zien dat er digitaal veel mogelijk is. “We zijn er het afgelopen jaar achter gekomen dat beeldbelconsulten vaak uitkomst bieden. Voor corona dachten we dachten we dat het zou leiden tot minder contact, maar veel patiënten ervaren het juist als een veilige en persoonlijke manier om met hun arts te spreken. Zorg op afstand is dus eigenlijk zorg dichterbij!”

Om die reden zullen er in de Bravispunten ook ruimtes speciaal voor dit soort digitale consulten worden ingericht. Toch ziet het ziekenhuis ook dat beeldbellen nog niet voor iedereen even makkelijk is. “Daarom zal er altijd een medewerker aanwezig zijn om te helpen met bijvoorbeeld de verbinding. We hopen dat zodra iemand gewend is aan het beeldbellen, hij dat voortaan ook vanuit huis kan doen."

Vraag in de buurt
De Bravispunten zullen in de buurt van huisartsenpraktijken komen. Hoe de voorzieningen er precies uit komen te zien, hangt volgens het ziekenhuis af van de vraag in de buurt. Dat wordt op dit moment onderzocht in samenwerking met huisartsen en zorgaanbieders in de regio. Later dit jaar zullen ook in Huijbergen en het Zeeuwse Tholen soortgelijke punten worden geopend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.