Duizenden poststemmen ongeldig: kiezers massaal de fout in met enveloppen

15 maart 2021 om 20:18 • Aangepast 16 maart 2021 om 09:01
nl
Duizenden stemmen die per post zijn uitgebracht in Brabant zijn ongeldig. Dit blijkt uit een rondgang maandagavond van Omroep Brabant langs verschillende gemeenten. In Tilburg bijvoorbeeld blijkt zo'n tien procent van de maandag gecontroleerde poststemmen niet geldig. Het gaat dan volgens een woordvoerder om tussen de zeshonderd en zevenhonderd stemmen die niet goed zijn uitgebracht.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van ANP
Geschreven door

Van de twaalfduizend poststemmen die Tilburg tot en met maandag binnen heeft gekregen, zijn er tot nu toe zevenduizend voorgeopend, zoals dat heet.

Bergen op Zoom en Breda
In Bergen op Zoom zijn 4703 poststemmen uitgebracht. Volgens een woordvoerder is hiervan zo'n zeven procent ongeldig verklaard. In Breda gaat het in totaal om 11.692 poststemmen waarvan volgens een woordvoerder vier procent ongeldig is.

Helmond en Den Bosch
Helmond laat weten dat maandagavond in totaal 124 poststemmen ongeldig zijn verklaard. Dat is 4,4 procent van de 2830 stemmen die tot maandagavond zijn gecontroleerd. In Den Bosch zijn tot en met maandagavond 6700 poststemmen gecontroleerd. Ongeveer vijf procent daarvan is ongeldig, laat de gemeente weten. In totaal zijn er in de Brabantse hoofdstad tot en met maandagavond negen uur 8112 per post uitgebrachte stemmen binnen.

Eerder maandag bleek al dat in Bernheze van alle stemmen die per post zijn binnengekomen 8,5 procent ongeldig is. Eindhoven laat maandagavond weten nog geen uitspraken te doen over eventuele ongeldige stemmen die naar voren komen bij het vooropenen. "Dat komt woensdag pas", zegt een woordvoerder. Ook Oss kan maandagavond nog geen uitsluitsel geven. De per post uitgebrachte stemmen worden daar volgens een woordvoerder dinsdag gecontroleerd.

Wat gaat er mis?
Volgens veel gemeenten vergeten mensen soms hun stempas mee te sturen. Ook zien ze dat de stempas niet in de goede envelop is gestopt. De stempas en het stemformulier worden nogal eens omgewisseld.

Ministerie overlegt met Kiesraad
Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft maandagavond aan inderdaad 'signalen' te hebben gekregen van gemeenten over problemen met poststemmen. Met gemeenten is afgesproken dat zij de foute poststemmen apart leggen. "Omdat het gaat om een behoorlijk percentage zijn we hierover in overleg met de Kiesraad", aldus het ministerie.

Gemeenten zijn al bezig met de vooropening van de enveloppen. Dit is een soort check of de poststemmen goed zijn uitgebracht. Pas woensdag worden deze stemmen, die in een stembus worden gestopt, geteld.

Reactie ouderenbond
Ouderenbond ANBO maakt zich inmiddels grote zorgen over het mogelijk verloren gaan van de stem van veel 70-plussers. Dit jaar mogen mensen van zeventig jaar en ouder stemmen via de post. Dat is voor het eerst vanwege de coronacrisis.

Normaal gesproken wordt bij verkiezingen ongeveer 0,3 procent van de stemmen ongeldig verklaard.

Alles over de verkiezingen van 15, 16 en 17 maart, vind je op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.