Video

Burgemeester Bernheze is blij dat foute poststemmen toch kunnen meetellen

16 maart 2021 om 09:50 • Aangepast 17 maart 2021 om 09:45
nl
De gemeente Bernheze is blij dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) de procedure rond het tellen van de briefstemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft aangepast.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In Bernheze werd maandag 8,5 procent van het aantal ingediende poststemmen terzijde geschoven, omdat die niet op de juiste manier waren aangeleverd. Mensen hebben vaak de stempas en het stembiljet in dezelfde envelop gestoken. Die enveloppen mochten volgens een woordvoerster niet worden opengemaakt omdat een stem geheim moet blijven.

"We zijn blij dat de procedure nu is aangepast en dat meer stemmen mee kunnen tellen", aldus burgemeester Marieke Moorman. "We wachten nu de instructie van het ministerie af." De gemeenten worden volgens het ministerie voor het middaguur nog op de hoogte gebracht van de nieuwe werkwijze.

De nieuwe procedure houdt in dat de briefstembiljetenvelop mag worden geopend om te zien of daar een stempas in zit. Daarna wordt gekeken of de stempas geldig is. Als dat zo is, mag de geopende envelop met stembiljet zonder controle in de stembus worden gedaan.

Duizenden stemmen ongeldig
Duizenden stemmen die per post zijn uitgebracht in Brabant zijn ongeldig. Dit blijkt uit een rondgang maandagavond van Omroep Brabant langs verschillende gemeenten.

In Tilburg bijvoorbeeld blijkt zo'n tien procent van de maandag gecontroleerde poststemmen niet geldig. Het gaat dan volgens een woordvoerder om tussen de zeshonderd en zevenhonderd stemmen die niet goed zijn uitgebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.