IJskoude nacht op komst: haal die perkplantjes maar naar binnen

18 maart 2021 om 09:55 • Aangepast 19 maart 2021 om 08:13
nl
De astronomische lente mag dan over een paar dagen beginnen, de komende nachten wordt het nog behoorlijk koud. Van vrijdag op zaterdag kan het in het oosten van Brabant zelfs zomaar 5 graden vriezen. Daarom is het warm aan te bevelen om dat sinaasappelboompje in die mooie pot toch maar naar binnen te hjalen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Afgelopen nacht vroor het in delen van Brabant ook al een beetje, een graad of twee. En, vertelt Diane Woei van Weerplaza: "De komende nacht zien we dezelfde waarden. Als het tenminste zoals verwacht vanuit het noordoosten breed opklaart, want in die opklaringen daalt de temperatuur."

En in de nacht van vrijdag op zaterdag zakt het kwik nog wat verder: "In de regio Eindhoven en Den Bosch, kan het dan -4 of -5 worden." Uitzonderlijk is nachtvorst in maart overigens niet, vertelt weervrouw Woei.

"Geraniums bijvoorbeeld moeten echt naar binnen."

Hovenier Martijn Rekkers zegt dat je je niet heel veel zorgen hoeft te maken over de planten in je tuin, die wellicht al in de knop staan na het mooie weer in februari. Toch zijn er wel wat aandachtspunten. Mocht je al kleur hebben aangebracht in de vorm van 1-jarige planten, de zogenoemde perkplanten, dan doe je er goed aan die naar binnen te halen. "Als je die nu buiten laat staan, dan zijn ze kapot. Dat zijn ze bij 2 graden vorst al. Geraniums bijvoorbeeld moeten echt naar binnen."

En hoe zit het dan met de hortensia, die al knopjes heeft? "Die kunnen wel wat hebben hoor. Die zijn tijdens die warme dagen in februari gaan bloeien, maar nu het alweer een tijdje wat frisser is, zijn ze daar weer mee gestopt. Er zal hooguit wat vorstschade aan het blad optreden, maar dat herstelt zich weer."

En wat Rekkers betreft, zijn zorgen over olijfboompjes ook niet nodig. "Die hebben -15 meegemaakt deze winter, die zijn wel gehard. Maar als je kuipplanten hebt staan zoals een sinaasappel- of een citroenboompje, dan is vrijdagnacht voor de zekerheid afdekken of binnenzetten wel slim."

"Laat de natuur gewoon haar ding doen, dan komt het allemaal goed."

Mocht jouw magnolia een hele vroege vogel zijn, dan heb je wel een probleempje. "Ik zag er van de week ergens eentje staan waar de knoppen al van opengingen, het roze was al te zien. Die bloemen vriezen wel kapot bij -5."

Maar veel actie is niet vereist, aldus Rekkers: "Laat de natuur gewoon haar ding doen, dan komt het allemaal goed."

Vanaf zondag komt er weer een einde aan de nachtelijke vrieskou. Diane Woei: "Dan krijgen we eindelijk temperaturen boven normaal. Normaal is het nu zo'n graad of 11 en daar komen we in de tweede helft van de week wel boven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!