Paul Smeulders valt net buiten de boot, of toch niet?

18 maart 2021 om 17:27 • Aangepast 19 maart 2021 om 09:08
nl
Drie jaar geleden kwam Paul Smeulders uit Helmond in de Tweede Kamer voor GroenLinks, nu kan hij z'n spullen mogelijk weer inpakken. Zijn partij houdt volgens de laatste verkiezingsprognoses acht van de veertien zetels over. Smeulders stond op nummer acht op de lijst, maar vreest dat hij mogelijk wordt ingehaald door een andere kandidaat met meer voorkeursstemmen.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Smeulders zit dus nog steeds in onzekerheid, maar baalt ook van het slechte resultaat voor GroenLinks. "Het gaat eigenlijk best oké. De uitslag is natuurlijk enorm teleurstellend. Het is gewoon klote", zegt Smeulders. De Helmonder hield er de laatste weken al wel rekening mee dat het voor hem na de verkiezingen zou ophouden.

"Het was voor ons lastig campagne voeren. Vier jaar geleden hielden we grote bijeenkomsten in poppodiums, gingen we langs de huizen. Dat kon nu niet. En Sigrid Kaag heeft met D66 een heel knappe campagne gevoerd", blikt Smeulders terug.

"Ik hield er de afgelopen weken al wel een beetje rekening mee."

Smeulders heeft patent op net buiten de boot vallen. Bij de vorige verkiezingen stond hij op plaats dertien en haalde GroenLinks veertien zetels, maar hij werd ingehaald door twee kandidaten met meer voorkeursstemmen. Hij kwam een jaar later alsnog in de Kamer toen partijgenoot Linda Voortman vertrok. Nu krijgt zijn partij volgens de prognose acht zetels en Smeulders staat op plaats acht: "Ik hield er de afgelopen weken al wel een beetje rekening mee dat het voorbij kon zijn."

En dus moet Smeulders wachten totdat ook alle voorkeursstemmen geteld zijn. "Je weet net hoe de hazen hier in Den Haag lopen en dan moet je alweer weg. Dat is balen, maar het is vooral voor de partij en de partijmedewerkers heel erg. Zij zijn hun baan kwijt. Ik denk dat het met de partij wel weer goedkomt", zegt Smeulders.

"Ik ga eens rustig nadenken."

"We hebben tot gisteren campagne gevoerd, dus het is nog heel vers." Smeulders was tot zijn overstap naar Den Haag wethouder in Helmond. "Dat vond ik ook fantastisch, dus als ik geen Kamerlid blijf ga ik misschien wel weer die kant op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.