Bijbelse taferelen: binnenstad van Bergen op Zoom decor van paasfilm

19 maart 2021 om 14:10 • Aangepast 19 maart 2021 om 16:34
nl
Wie vrijdag door het centrum van Bergen op Zoom liep, moet zich even in het Jeruzalem van ruim tweeduizend jaar geleden hebben gewaand. De stad was het decor van een film over de laatste dagen van Jezus. De plaatselijke parochie probeert daarmee kinderen in de regio te bereiken, die nu niet met de klas naar de kerk kunnen komen.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het is trouwens niet de eerste keer dat de Lievevrouweparochie de camera's erbij pakt. Al ontstonden de plannen oorspronkelijk als noodoplossing, vertelt pastor scriptschrijfster Fredi Hagedoorn. “Normaal hebben we met Pasen een activiteit voor kinderen in de kerk, waarbij acteurs het verhaal naspelen. Vorig jaar kon dat natuurlijk niet. Op dat moment begon het al te kriebelen om een film te maken, maar met nog een week tot Pasen was dat te kort dag. Uiteindelijk hebben we toen gekozen voor een luisterboek.”

Toch verdwenen de plannen niet rechtstreeks in de prullenbak. “Met Pinksteren en Kerstmis hebben we alsnog films gemaakt. Het voordeel is dat je daarmee het verhaal makkelijker in beeld brengt. Voor deze editie wordt de kleding bijvoorbeeld verzorgd door de Maria Ommegang, de processie die hier jaarlijks door de binnenstad trekt. Daardoor ziet het er gelijk Bijbels uit.”

"Met kerst is het een vrolijk gebeuren met de geboorte van Jezus. De kruisiging is toch lastiger voor kinderen."

Hagedoorn schreef het verhaal voor deze editie. Daar kwamen nog wel wat uitdagingen bij kijken. “Met kerst is het natuurlijk een vrolijk gebeuren met de geboorte van Jezus. Maar het is een stuk lastiger om de kruising in beeld te brengen voor kinderen. Uiteindelijk hebben we daar een subtiele omweg voor bedacht door er een tweede verhaallijn in de huidige tijd eraan toe te voegen.”

“Ik ben stiekem behoorlijk nerveus."

Daarin heeft ook Hagedoorn zelf een rolletje. “Ik ben stiekem behoorlijk nerveus. Het zijn behoorlijke lappen tekst. Gelukkig mag ik over Jezus vertellen. Dat verhaal zit zo in me, dat moet lukken. Maar het spelen en overbrengen van emoties, dat laat ik toch maar aan de echte acteurs over.”

Daarvan doen er in totaal maar liefst tien mee, plus nog wat figuranten. Het eindresultaat van de productie wordt aangeboden aan verschillende basisscholen in Bergen op Zoom en Halsteren. “De klassen kunnen nu niet naar ons komen, dus zo proberen we hen toch te bereiken.”

Eind vorig jaar nam de parochie ook al een kerstfilm op.
Eind vorig jaar nam de parochie ook al een kerstfilm op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.