Pitabroodjes met tzatziki en gyros - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'

21 maart 2021 om 09:19 • Aangepast 21 maart 2021 om 11:44
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct. Zaterdag 20 maart hoorde je André Huijsmans. Zijn streekproduct is hangop van Kaasboerderij de Zuidgeest in Bergen op Zoom.
Profielfoto van Hilde de Bresser
Geschreven door
Hilde de Bresser

Tzatziki:

  • honderd gram hangop
  • eenderde komkommer, zonder schil en zaad
  • een geperst teentje knoflook
  • een theelepel olijfolie
  • peper en zout
  • een theelepel gehakte verse dille
  • Rasp de komkommer op een grove rasp en meng in een kom met een beetje zout.
  • Laat dit twintig minuten staan op een zeef.
  • Meng de uitgelekte komkommer met de hangop, knoflook, zout en olie.
  • Vermeng met de dille en breng verder op smaak met peper en zout.

Pita-deeg:

  • honderd gram zelfrijzend bakmeel
  • vijfenzeventig gram hangop
  • een snufje zout
  • olijfolie
  • Voeg het bakmeel, de hangop en het zout samen en kneed er met de hand een soepel deeg van.
  • Laat het deeg minimaal dertig minuten rusten, afgedekt onder plastic folie.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en rol deze zo plat mogelijk uit op een bebloemde werkbank.
  • Bestrijk de deegplakken vervolgens aan beide kanten licht met olie.
  • Zet een bakpan op het vuur, laat goed warm worden en bak de pita's aan beide kanten af in een droge pan.

Gyros

Maak een marinade met;

  • een theelepel zout
  • een theelepel paprikapoeder
  • een theelepel gemalen komijn
  • een theelepel knoflookpoeder
  • een theelepel gemalen koriander
  • een halve theelepel chilipoeder
  • een theelepel gedroogde peterselie
  • twee theelepels gedroogde tijm
  • twee theelepels gedroogde oregano
  • een halve theelepel kaneelpoeder
  • een kwart theelepel uienpoeder
  • een kwart theelepel gemalen zwarte peper

Meng de marinade met driehonderdvijftig gram in reepjes gesneden kippendijen.

Neem als rauwkost:

  • honderd gram rode ui in ringen gesneden,
  • twee blaadjes ijsbergsla
  • en honderd gram in blokjes gesneden vleestomaten.

Voor het eindresultaat:

  • Bak het kippenvlees in een hete pan met olie.
  • Leg twee stroken aluminiumfolie op de werkbank en leg hier de pita's op.
  • Besmeer de pita's met de tzatziki.
  • Doe hier de rauwkost op.
  • Als het kippenvlees gaar is, verdeel je dit over de pita's.
  • Rol de pita's op, met behulp van de folie, (die je daarna natuurlijk verwijdert) zodat je ze uit het vuistje kunt opeten.

Lekker in combinatie met frietjes.

Smakelijk!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!