Bijzondere kwekerij komt door coronacrisis niet van planten af

20 maart 2021 om 17:36 • Aangepast 28 maart 2021 om 20:01
nl
Ongeveer zeven jaar geleden openden Peter en Pascale de deur van hun kwekerij in Wernhout. Hun doel: mensen kennis laten maken met minder bekende plantensoorten. Inmiddels worden er duizenden planten per jaar gekweekt, maar door de coronacrisis blijven ze ermee zitten.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Wie een kijkje neemt bij de kwekerij ziet waarschijnlijk een hoop planten die hij niet kent. Insecten vliegen rond, geuren en kleuren prikkelen de hersenen van de bezoeker. Op kleine borden staan de namen van de plant in het Latijn geschreven met daarbij meer informatie.

“Ons doel is om bijzondere planten aan te bieden in drie segmenten. Eetbare planten, bloemetjes & bijtjes en vogelvriendelijk”, zegt Peter Vanlaerhoven die samen met Pascale Matthijssen kwekerij Lowgardens heeft opgezet.

Eerder werkte Van Laerhoven bij een andere kweker, maar de manier van werken beviel hem daar niet. Hij ontmoette Mathijssen en er was een klik. Hun streven: de natuur en biodiversiteit staan voorop, ook gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen. Langzaam groeide de kwekerij. Zo kwamen er extra productievelden, een botanische tuin en meerdere hallen bij.

"Is het eetbaar of heeft het medicinale waarde?"

Van Laerhoven: “Hier komen vooral natuurliefhebbers en mensen die echt iets speciaals zoeken voor hun tuin. We hebben een verzamelaarsdag waar veel mensen uit Nederland en België op af komen. De bekende soorten kweken wij niet. We kijken vooral of een plant naast sierwaarde ook gebruikswaarde heeft: zijn ze eetbaar, hebben ze medicinale waarde hebben of zijn het insecten- of vogellokkers?"

Andere jaren kwam het duo zonder problemen van de voorraad af. Maar nu ze door de coronacrisis lang dicht waren en alleen op afspraak open mogen, is dat anders. Met de hulp van het platform Breda Maakt Mij Blij hopen zij nu alsnog 4000 bijzondere planten aan de man te brengen. Dit platform hielp eerder onder anderen de nonnen van Oosterhout om van hun wijn af te komen.

"Op de plant komen veel insecten af."

Er zijn 800 pakketten samengesteld met in elk vijf planten. Een greep uit het aanbod: in het eetbare pakket zit de lonicera caerulea ofwel de honingbes. “Die smaakt trouwens niet naar honing, maar is een beetje zoetzuur. Het is een hele vroege bes die begin juni al blauwe bessen aflevert.” Verder zit in het bloemetjes en bijtjespakket bijvoorbeeld de Ligustrum strongylophyllum. “Dat is een rijk bloeiende heester waar veel insecten op afkomen.”

Groene vingers zijn niet vereist voor de mensen die een pakket kopen. “Door de natuurlijke manier van opkweken zijn de planten erg sterk. Water geven en misschien wat snoeien is genoeg. Planten uit het tuincentrum hebben vaak juist meer onderhoud nodig.”

Als de planten niet verkocht worden, moeten ze vernietigd worden, zegt Van Laerhoven. "Dan gaan ze op de hoop."

Wachten op privacy instellingen...
Pre-corona was het altijd druk bij de Verzamelaarsdag.
Pre-corona was het altijd druk bij de Verzamelaarsdag.
Over iedere plant wordt informatie gegeven.
Over iedere plant wordt informatie gegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.