RKC pakt cadeautjes uit en boekt broodnodige zege tegen FC Groningen

20 maart 2021 om 22:56 • Aangepast 22 maart 2021 om 10:23
RKC heeft in eigen huis een broodnodige zege geboekt op FC Groningen. De Waalwijkers stonden na een kwartier al op een 2-0 voorsprong. Ondanks dat de aansluitingstreffer voor rust viel, bleef RKC op de been en won het met 3-1. Dankzij de overwinning slaat RKC weer een gat van vijf punten naar de onderste ploegen. Wat viel er verder op in Waalwijk?

1. Cadeautjes
Ondanks dat de lente dit weekend is begonnen, speelde FC Groningen zaterdagavond voor Sinterklaas in Waalwijk. De nummer zes van de Eredivisie weet het dit seizoen elke eredivisieploeg lastig te maken en was op voorhand de favoriet in de confrontatie met RKC. Toch werd het de nummer veertien van de ranglijst erg makkelijk gemaakt in de openingsfase van de wedstrijd.

Allereerst was het Ko Itakura die de bal simpel in de voeten schoof van Anas Tahiri. De aanvoerder twijfelde niet en stuurde Thijs Oosting richting het doel. De spits bleef oog in oog met doelman Sergio Padt rustig en maakte zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Wie dacht dat het bij één cadeautje bleef van de Groningers kwam bedrogen uit. Want tien minuten later was het Bart van Hintum die de bal cadeau gaf aan Oosting. De spits had wederom een vrije doortocht naar het doel en maakte zijn tweede doelpunt van de avond. Een droomstart voor de thuisploeg.

2. Kantelpunt
RKC speelde het eerste halfuur erg goed voetbal en ging vol gas in de aanval. FC Groningen kwam niet van eigen helft af en werd volledig vastgezet door de thuisploeg. Het was de Brabanders misschien zelfs kwalijk te nemen dat er in het eerste halfuur 'maar' twee keer werd gescoord. Vooral Thijs Oosting leek na zijn eerste doelpunt los te zijn. De spits was voortdurend aanspeelbaar, werkte hard en kreeg de nodige kansen.

Toch kwam er na dertig minuten een kantelpunt in de wedstrijd. Eerst was het Groningen-aanvaller Alessio Da Cruz die een uitgelezen mogelijkheid niet wist te benutten. Het was een waarschuwing waar RKC niks mee deed. Ahmed El Messaoudi schoot de bal randje zestien stijf in de kruising en bracht de spanning terug in de wedstrijd.

Het zorgde ervoor dat het vertrouwen van de thuisploeg een deukje kreeg. FC Groningen nam het initiatief en werd gevaarlijker. RKC moest tegenhouden en hoopte op een uitbraak.

3. Inzet
Ondanks dat RKC terug werd gedrukt op eigen helft ontbrak het de ploeg niet aan inzet. Waar het in de wedstrijden tegen concurrenten ADO en Sparta het erg tam was, liet RKC tegen subtoppers FC Utrecht en FC Groningen zien dat het een tegenstander ook op inzet kan aftroeven.

Veel tweede ballen waren voor de thuisploeg. Het ene moment bleef RKC met hangen en wurgen overeind, het andere moment kreeg het behoorlijke kansen. Richard van der Venne was dichtbij de 3-1 terwijl FC Groningen-speler Kian Slor een kans voor een haast open doel op de paal schoot.

Doelman Kostas Lamprou botste bij die actie tegen de paal. Gelukkig voor de Waalwijkers kon de RKC-goalie na een blessurebehandeling verder. De actie van Lamprou liet maar eens zien dat de thuisploeg er alles voor over had vandaag weer eens een goed resultaat te halen. Sylla Sow gooide vijf minuten voor tijd de wedstrijd op slot.

Lamprou kwam hard in aanraking met de doelpaal bij het voorkomen van een doelpunt: