Evi (19) moet haar paard laten inslapen na beet van loslopende hond

23 maart 2021 om 17:32 • Aangepast 25 maart 2021 om 11:00
nl
Zodra de zon gaat schijnen is het een van de meest geliefde recreatieplekken bij Breda. De Galderse Meren. Voor Evi Moes uit Breda zorgt die plek echter voorgoed voor veel verdriet. Dinsdag moest ze haar paard Hadisa laten inslapen, nadat het dier bij de recreatieplas werd gebeten door een loslopende hond. De 19-jarige Evi vindt het hoog tijd dat er meer aandacht komt voor niet-aangelijnde honden.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

“Het gebeurde op 6 december”, zo herinnert Evi zich. “Een zondag en dus heel druk bij de Galderse Meren en dus heel veel honden. Mijn paard was dertien jaar oud en heel erg gewend aan honden, dus ik ben gewoon lekker gaan stappen. Dat doe ik vaak en dat ging eigenlijk altijd goed.”

Loslopende rottweiler
“Maar toen kwamen we een vrouw tegen met een rottweiler die niet aangelijnd was. Toen die mijn paard zag, zette de hond op volle vaart de aanval in en beet Hadisa in het kruis. Mijn paard steigerde en ik werd gelanceerd. Van de momenten daarna weet ik eigenlijk niks meer.”

“Omstanders belden een ambulance en de stal waar Hadisa staat”, vervolgt Evi. Al snel werd duidelijk dat haar dier een flinke beetwond, een gewrichtsontsteking én hartproblemen aan de aanval had overgehouden. “Ze had pijn en was ineens doodsbang voor honden en elk spontaan geluid. Inslapen was de enige optie”, treurt de Bredase.

Het bijtincident liet de 19-jarige zelf evenmin onbetuigd. “Paardrijden pak ik wel weer op, maar ik durf zelf de plas ook niet meer op. Ik wil gewoon niet dat zoiets nog een keer gebeurt.”

Boos
Naast het verdriet overheerst ook de boosheid. “Dit had niet mogen gebeuren. Hondenbezitters moeten eens verantwoordelijkheid nemen. Honden die niet juist zijn opgevoed of waarvan de eigenaren niet zeker weten dat ze gehoorzamen als ze loslopen, zouden daar of niet of aangelijnd moeten lopen.

‘Ze beseffen niet wat ze aanrichten. Die rottweiler wordt niet ingeslapen, maar heeft wel mijn paard om het leven gebracht. Dat is ontzettend cru.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.