Henk kan niet alleen fietsen, maar met duofiets en hulp gaat het prima - Omroep Brabant

Henk kan niet alleen fietsen, maar met duofiets en hulp gaat het prima

1 april 2021 om 21:00 • Aangepast 8 april 2021 om 11:32
nl
Henk de Jonge (86) uit Eindhoven kan niet meer alleen fietsen. Door het project Fietsmaatjes Nuenen dat vrijdag 2 april bij de lokale brandweerkazerne wordt afgetrapt, kan hij met een vrijwilliger weer samen de weg op.
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

Jarenlang fietste Henk alleen, totdat hij zes jaar geleden last kreeg van een evenwichtsstoornis. “Ik had een te lage polsslag en vertrouwde mezelf niet meer alleen op een fiets.”

"Ik zag er eerst tegenop, want ik ben al wat ouder"

Henk en zijn partner Irene uit Nuenen, kwamen via de krant terecht bij Fietsmaatjes. “Irene zei dat dit iets voor mij zou zijn. Alleen zag ik er eerst tegen op, want ik ben al wat ouder”, lacht Henk. Irene wilde heel graag samen duofietsen.

Het tweetal werd door Huib Hardeman, de initiatiefnemer van Fietsmaatjes Nuenen op de lijst gezet. Irene werd vrijwilliger en Henk deelnemer. Nu wil Henk alleen nog maar fietsen op de elektrische duofietsen van de club. “Ik heb meer vastigheid op de weg door de drie wielen. Al moet ik wel wennen aan de wrijving van die wielen onder me, omdat de achterwielen anders meedraaien dan bij een solofiets."

"Nu krijgen mijn spieren op een andere manier beweging"

Henk maakte al eerder een proefritje met zijn partner. “Dit is mij enorm goed bevallen. Je zit naast elkaar en bent op elkaar aangewezen, dus ik blijf lekker kletsen. Zo heb ik het over het weer van de dag tot auto’s die hard langsrijden.” De ontspanning is voor Henk ook een van de redenen dat hij graag wil fietsen. “Ik leer Nuenen er echt beter door kennen. Het is fijn om door een rustige omgeving met molens en hei te fietsen. Ook voor een ijsje stop ik graag.”

Naast het genot van het fietsen is de beweging voor Henk weer even wennen. “Tijdens het wandelen zet ik geen kracht met mijn benen. Nu krijgen mijn spieren op een andere manier beweging. Ik hoef niet alleen maar op de bank te zitten of te wandelen.”

Vrijwilligers en gasten kunnen zich aanmelden bij Fietsmaatjes Nuenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.