Actievoerders leggen rotonde in Eindhoven plat, nog twee arrestanten vast

3 april om 13:51 • Aangepast 6 april om 09:46
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Actievoerders fietsten over de rotonde in Eindhoven (foto: SQ Vision).
1/2 Fietsende actievoerders leggen rotonde in Eindhoven plat
Actievoerders van Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag een een rotonde bij de Beukenlaan in Eindhoven platgelegd. Ze namen al fietsend de rotonde over en ontregelden zo een tijd lang het verkeer. Ook klommen er actievoerders in een boom en anderen ketenden zichzelf vast. De politie zette een arrestatieteam in om de demonstranten in te kunnen rekenen. Twintig mensen zijn opgepakt. Het gaat om elf vrouwen en negen mannen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Achttien aangehouden actievoerders zijn zaterdagavond met een proces-verbaal op zak weer naar huis gestuurd, zo laat de politie zondagochtend weten. Twee arrestanten zitten nog vast omdat ze 'weigerden mee te werken aan het vaststellen van hun identiteit'.

Rond kwart over een zaterdagmiddag reden er demonstranten op de fiets over de rotonde. Op die manier ontregelden ze het verkeer. Andere actievoerders klommen in een boom en ketenden zich vast aan een houten constructie. De politie is een goed deel van de middag bezig geweest om de actievoerders los te maken en aan te houden.

Onderhandelaar ingezet
Uiteindelijk moest er een arrestatieteam aan te pas komen om de demonstranten uit de boom te krijgen. Een onderhandelaar van de politie ging met de actievoerders in gesprek. Daarna kwamen ze zelf de boom uit. De politie heeft in totaal twintig mensen aangehouden. Het gaat om elf vrouwen en negen mannen. "Enkele actievoerders hadden zich vastgeketend of waren in een boom geklommen. Vandaar dat het wat meer tijd en moeite kostte om hen te arresteren en naar het bureau te vervoeren", meldt de politie.

De actievoerders spreken van 'een positieve, maar ontwrichtende actie om aandacht te vestigen op de huidige klimaatcrisis'. Deze actie maakt volgens Extinction Rebellion deel uit van de tweede fase van hun 'lenterebellie'.

'Klimaatcrisis serieus nemen'
"Zo proberen wij vooral de overheid aan te sporen om de klimaatcrisis serieus te nemen en te doen wat nodig is om een leefbare toekomst veilig te stellen", laat een woordvoerder weten.

Volgens Extinction Rebellion is bewust gekozen voor een 'positieve actie'. "We hopen zo sympathie op te wekken bij de mensen die onze actie meemaken. Extinction Rebellion staat er namelijk ook voor hun toekomst, niet alleen voor die van onszelf."

Opstopping
De blokkade van de rotonde veroorzaakte opstoppingen op de wegen rond de rotonde. Maar dit was volgens de actievoerders 'maar tijdelijk'.

"Maar de ontwrichting die de huidige klimaatcrisis veroorzaakt, is niet tijdelijk", benadrukt de woordvoerder van Extinction Rebellion. "Gaan we echt iets doen aan het klimaat of blijven we er maar omheen draaien? "Die vraag stond centraal tijdens de actie van zaterdagmiddag. De rotonde waarom heen gefietst werd, werd gebruikt als metafoor. De fietsers draaiden als het ware om de klimaatcrisis - het centrale punt - heen. "Dat symboliseert de huidige situatie waarin er nog slechts gediscussieerd wordt over de klimaatcrisis in plaats van dat er actie ondernomen wordt."

Aanhoudingen
Agenten hebben op last van de burgemeester diverse actievoerders aangehouden. Dit gebeurde volgens een politiewoordvoerder omdat de milieuactivisten de rotonde blokkeerden en omdat ze geen toestemming hadden om te demonstreren.

Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
Foto: Lau Winter
Foto: Lau Winter
De actie van Extinction Rebellion begon rond kwart over een zaterdagmiddag (foto: SQ Vision).
De actie van Extinction Rebellion begon rond kwart over een zaterdagmiddag (foto: SQ Vision).

Extinction Rebellion in actie op de rotonde bij de Beukenlaan in Eindhoven (foto: SQ Vision).
Extinction Rebellion in actie op de rotonde bij de Beukenlaan in Eindhoven (foto: SQ Vision).
"Gaan we echt iets doen aan het klimaat of blijven we er maar omheen draaien", vragen de actievoerders zich af (foto: SQ Vision)
"Gaan we echt iets doen aan het klimaat of blijven we er maar omheen draaien", vragen de actievoerders zich af (foto: SQ Vision)

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...