Eindhoven wil lachgas verbieden - Omroep Brabant

Eindhoven wil lachgas verbieden

7 april om 10:33 • Aangepast 8 april om 10:33
Foto: TeamAlert
Foto: TeamAlert
In Eindhoven wordt lachgas binnenkort waarschijnlijk verboden. Burgemeester Jorritsma komt voor de zomer met een voorstel om een verbod van de drug mogelijk te maken, meldt Studio040.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Dat zei hij dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Onder meer de LPF, CDA en de PvdA hadden het stadsbestuur gevraagd om het recreatief gebruik van lachgas te verbieden.

'Duurt te lang'
Eerder pleitte het CDA al voor een verbod, maar dat werd toen nog afgehouden door Jorritsma. Dit keer gaat hij er wel mee aan de slag. “Het was wachten op de aanpak vanuit de rijksoverheid. Ik wilde ook geen lachgastoerisme in de stad. Maar het duurt nu te lang. Diverse andere gemeenten hebben nu ook iets geregeld. Voor de zomer komt er een voorstel", aldus de burgemeester.

Eerder kondigde het kabinet aan om het recreatief gebruik van lachgas aan banden te leggen. Toch kwam het nog niet tot een verbod, onder meer vanwege een gebrek aan handhaving. Omdat een landelijk verbod vooralsnog uitblijft, proberen veel gemeenten zelf iets te regelen. “Zeker de helft van de gemeenten heeft iets geregeld. Eindhoven moet ook iets doen. Lachgas is zeer verslavend”, stelt Tjerk Langman van de LPF-fractie.

Gezondheidsproblemen
Volgens LPF, CDA, PvdA, ChristenUnie en 50Plus zijn er steeds meer jongeren die kampen met gezondheidsproblemen door het gebruik van de drug. Ook zou het voor de politie lastig zijn om op te treden, omdat er geen duidelijke regels zijn. Jorritsma wil het verbod laten opnemen in de APV, een lijst met geboden en verboden voor inwoners en bedrijven. De gemeenteraad moet zich daarna nog buigen over de aangepaste lijst.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...