Kroegbaas Maaike begon talkshow over bier: 'Maar ben nog geen Eva Jinek' - Omroep Brabant

Kroegbaas Maaike begon talkshow over bier: 'Maar ben nog geen Eva Jinek'

9 april 2021 om 18:05
nl
"Twee uur lang ouwehoeren over bier. Heerlijk." Kroegbaas Maaike Matthijssen uit Roosendaal kijkt al uit naar zondagmiddag, als de tweede editie van de talkshow Bier (H)op Tafel op de planning staat.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Het idee ontstond al rond de feestdagen, vertelt de eigenaresse van Het Wapen van Roosendaal. "Normaal hebben we hier in de stad de Bier- en Spijsroute. Dan lopen mensen een rondje door het centrum, waarbij ze in verschillende kroegen een speciaalbiertje met bijpassend hapje krijgen. Dat ging eind vorig jaar al voor de tweede keer niet door. Toen vroeg ik me af of we geen online alternatief konden bieden."

Vol enthousiasme schotelde Maaike het plan voor aan haar collega's. "Maar die waren allemaal nog druk met de kerstdrukte. Niet helemaal de reactie waar ik op had gehoopt, dus toen ben ik naar een kroeg verderop in Wouw gereden om daar eens te peilen. Nou, binnen een halve dag hadden we alles op papier staan!"

"Bij mij zou de presentatie volledig in de soep lopen."

Een kleine maand later, op 18 januari, werd de eerste editie live gestreamd. Een tikkie ongemakkelijk. "Aan tafel kan ik met iedereen lullen, maar voor de camera ligt dat toch net wat anders," geeft ze lachend toe. Eva Jinek hoeft zich voorlopig dan ook nog geen zorgen te maken. "Die mag lekker blijven zitten, hoor. Ik ben blij dat we een presentator hebben, die de boel in goede banen leidt. Bij mij zou dat volledig in de soep lopen."

Maar als het aan Maaike ligt, komt er wel meer aandacht voor bier op televisie. "Nederland is een hartstikke mooi bierland. De echte geeks weten dat wel, maar de meeste mensen hebben daar geen flauw idee van. Wij proberen in onze talkshow daarom ook een stukje educatie mee te geven. Vorige keer hebben we het bijvoorbeeld gehad over verschillende types glaswerk."

Bij de komende editie staan de regels die aan het brouwen van bier verbonden zijn centraal. "Denk aan het Reinheitsgebot, de voorwaarden voor Trappistenbier, maar ook waarom bieren een bepaalde naam hebben. Waarom noemen we iets pils en waarom is iets een ipa?"

Of die twee uur niet wat lang zijn? "We hebben genoeg verhalen achter de hand om het niet stil te laten vallen. En mensen thuis - inmiddels zitten we al aan de 100 inschrijvingen - hebben een proefpakketje voor thuis. Zij kunnen ook vragen insturen, die wij gelijk behandelen. Zo voelt het net alsof ze er bij zijn."

"De eerste maanden zullen we natuurlijk met volle teugen genieten van de gasten."

Leuk, maar met een beetje geluk heeft Maaike binnenkort daadwerkelijk weer échte gasten op haar terras. Toch is dat niet per definitie het einde van de talkshow. "De eerste maanden zullen we natuurlijk met volle teugen genieten van de gasten. Maar ik kan me voorstellen dat er op een gegeven moment nog een Bier (H)op Tafel voorbijkomt. Fysiek óf online, dat zien we dan weer wel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.