NAC met pijn en moeite langs Jong FC Utrecht

9 april 2021 om 18:58 • Aangepast 12 april 2021 om 10:22
NAC heeft vrijdagavond met de nodige moeite Jong FC Utrecht verslagen. In Breda werd het 3-1. Met deze uitlsag kwam NAC met de schrik vrij ook al speelde het bijna de hele tweede helft tegen tien man. Vijf zaken die opvielen in het Rat Verlegh Stadion.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

1. Stormachtig Breda?
Na het sportief rampzalige Paasweekeinde moest NAC thuis van Jong Utrecht winnen om de stevige wind van kritiek niet te laten aanzwellen tot een heftige storm. Na het gelijke spel tegen Jong Ajax en de verliespartij tegen Go Ahead Eagles rommelde het al behoorlijk in Breda. Vooral ook omdat NAC belabberd speelde. Toch maakt de ploeg, met vier punten achterstand op nummer twee De Graafschap, nog altijd kans op directe promotie naar de eredivisie. Ook in dit opzicht was alleen winst goed genoeg.

2. NAC in plaatjes
NAC begon dan ook aanvallend aan het duel en kreeg meteen een grote kans via Kaj de Rooij. De aanvaller, weer in de basis, slalomde knap door de verdediging van Jong FC Utrecht maar ging uiteindelijk neer in de zestien. Hij werd daarbij lichtgeraakt door een tegenstander en had wellicht een strafschop verdiend. in ieder geval wel volgens het twitterknaal van NAC dat voor het eerst ook het wedstrijdverslag in plaatjes bracht. Cartoonist Bram de Bont zat daarvoor op de perstribune.

3. Voorsprong door eigen doelpunt
In de 27e minuut kon NAC wel juichen en De Bont weer tekenen. Na een aanval via Lewis Fiorini en Robin Schouten werd de bal het doel ingewerkt door Jong FC Utrecht-verdediger Rick Meissen. NAC speelde in de eerste helft nog altijd niet geweldig, maar er was tenminste weer drang naar voren. De ploeg kreeg ook kansen, maar de 2-0 ging er voor rust niet in. En dat had wel gemoeten, want verdedigend stelde NAC's tegenstander weinig voor.

4. Balk schopt de Rooij de wedstrijd uit
In de tweede helft leek Jong FC Utrecht het NAC dan maar nog wat makkelijker te maken. Een flinke charge op Kaj de Rooij van Remco Balk leverde laatstgenoemde in de 46e minuut een terechte rode kaart op. De Rooij moest hierdoor wel geblesseerd het veld af en werd vervangen door Azarkan.

5. NAC komt met de schrik vrij
Maar tegen tien man ging NAC eerder slechter dan beter spelen, wat eigenlijk tegen deze ploeg een schande is. Trainer Maurice Steijn besloot daarom tot een dubbele wissel. Sydney van Hooijdonk verving Mario Bilate in de spits en Lex Immers kwam er in voor Jethro Mashart.

Maar het ging van kwaad tot erger. Jong FC Utrecht ging steeds makkelijker voetballen en NAC leek vooral tegen zichzelf te spelen. Het resulteerde in de 71e minuut in een strafschop voor de bezoekers die onberispelijk werd ingeschoten door Jeredy Hilterman, 1-1. Toch kwam NAC met de schrik vrij. Kort na de goal van Utrecht was het Moise Adilehou die er voor NAC 1-2 van maakte. En in de 80e minuut schoot invaller Sydney van Hooijdonk, na wat geruzie met Mounir El Allouchi. NAC met een mooie vrije trap naar 3-1. Daarmee zorgde hij ervoor waarschijnlijk voor dat in Breda de stormbal nog niet gehesen wordt.