Haat en nijd op de judomat voor een ticket voor de Olympische Spelen

16 april 2021 om 08:00 • Aangepast 16 april 2021 om 09:04
nl
De oude Rocky-films verbleken bijna bij de komende gevechten op het EK judo. Roy Meyer en Sanne van Dijke proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen en dat moet dit weekend gebeuren op het EK. Meyer is verwikkeld in een tweestrijd met Henk Grol en Van Dijke met Kim Polling. Ook Sanne Verhagen maakt nog kans. Haat en nijd op de judomat.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Roy Meyer versus Henk Grol

De judoka’s staan, net zoals in de Rocky-films, op behoorlijk gespannen voet met elkaar. Zeker bij de zwaargewichten (+100 kilo) is de spanning enorm tussen Roy Meyer (29) uit Breda en Henk Grol (36), ook omdat er maar een van de twee naar Tokio mag.

“Roy en ik zijn geen vrienden en dat zullen we ook nooit worden”, zei Grol onlangs tegen RTV Noord. Meyer zit er ook niet echt op te wachten. “We hebben elkaar in het verleden wel eens gefeliciteerd, maar nu voor de Olympische Spelen zal dat niet snel gebeuren, denk ik.”

Natuurlijk zijn ze beide overtuigd van het feit dat zij het ticket voor de spelen verdienen. “Ik ben de beste”, zegt Grol, de nummer 7 op de wereldranglijst. Meyer, de nummer 9, vliegt het net iets anders aan. “Ik heb de beste kansen op de Spelen.”

Meyer haalde brons op het WK van 2019 wat een zeer aansprekende prestatie is. Alleen is het dit seizoen nog niet best wat de Bredase judoka laat zien. Grol haalde in het verleden medailles, maar wel in een lichtere gewichtscategorie. Hij presteert dit seizoen beter dan Meyer.

Hans van Essen is judojournalist en vindt dat Meyer dit seizoen kansen heeft laten liggen. “Roy Meyer is wereldkampioen als mens. Hij moet zondag EK de finale halen anders gaat hij niet naar de Spelen.”

Sanne van Dijke versus Kim Polling

Bij de vrouwen tot 70 kilo is tussen Sanne van Dijke (25) uit Heeswijk-Dinther en Kim Polling (30) uit Groningen dezelfde strijd gaande.

“Ik kan geen punt bedenken waarop Sanne beter heeft gepresteerd dan ik", stelt Polling. Van Dijke staat er wat relaxter in. “Mijn doel is het bereiken van de Spelen en daar de beste zijn, niet Kim verslaan." Hoewel ze niet bij elkaar op de koffie komen is de relatie tussen de vrouwen normaal beter dan tussen de twee mannen.

Op de wereldranglijst staat Polling derde en Van Dijke vijfde. Van Dijke werd vorig jaar Europees kampioen en won eerder dit jaar het laatste onderlinge treffen van Polling.

Judokenner Hans van Essen vindt dat de strijd zaterdag helemaal open ligt. “Polling is grilliger. Ze kan zomaar uitgeschakeld worden, maar kan ook zomaar winnen. In dit deelnemersveld met sterke Françaises zie ik Van Dijke de titel niet pakken.”

Sanne Verhagen

Bij de lichtgewichtvrouwen (-57 kilo) maakt Sanne Verhagen (28) uit Best nog kans op een olympisch ticket. Zij heeft geen Nederlandse concurrentie. Ze heeft zich nog niet gekwalificeerd omdat ze tot nu toe geen goed seizoen achter de rug heeft.

Verhagen staat op dit moment twintigste op de wereldranglijst, de beste achttien gaan naar de spelen. Ze heeft nog een aantal toernooien om punten te verzamelen, te beginnen met het EK. Tegen de NOS zei ze dat een medaille het doel is. "Ik merk dat steeds meer dingen beter gaan. Dus ik moet er vertrouwen in hebben."

Hans van Essen zou verbaasd zijn als het Sanne Verhagen vrijdag lukt. “Het is niet onmogelijk, maar ik zie het niet gebeuren.“

Judoka's Sanne Verhagen (l) en Sanne van Dijke (r)
Judoka's Sanne Verhagen (l) en Sanne van Dijke (r)

Hoe naar de Olympische Spelen?

  • Per gewichtsklasse mag Nederland één judoka afvaardigen.
  • De selectiecommissie van de judobond hakt de knoopt door als er meerdere kandidaten aan de eisen voldoen
  • Het EK is in principe het laatste meetpunt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.