Dierenwelzijn bij boer niet in orde, meerdere varkens geëuthanaseerd

16 april 2021 om 17:06 • Aangepast 19 april 2021 om 11:10
nl
Bij een boer uit Lieshout zijn meerdere varkens geëuthanaseerd, omdat het welzijn van de dieren niet in orde was. Dat bleek na een controle die afgelopen week werd uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Peelland Interventie Team (PIT) .
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Volgens een woordvoerder van het PIT gaat het om ‘enkele varkens’ die werden ingeslapen, hij wil niet zeggen om hoeveel dieren het precies gaat.

De boer houdt dieren op twee plekken in Lieshout en Mariahout en wordt al langer in de gaten gehouden door de overheid. Bij de meest recente controle bleek dat de stallen niet goed genoeg worden geventileerd, het er te warm is en de ammoniakwaarde te hoog is. Ook zijn de stalen roosters waarop de varkens staan in slechte conditie, wordt een ongekeurd bassin gebruikt om mest op te slaan en worden varkens in verkeerde hokken gehouden. Eén van de terreinen wordt bewoond, terwijl dat niet mag.

De boer beloofde bij eerdere controles beterschap, maar volgens de NVWA en het PIT is hij daarin ‘niet geslaagd’. “Er is wel wat verbetering, maar het is nog niet wat het zou moeten zijn”, zegt een woordvoerder van het PIT.

Heel dossier met misstanden
De varkensboer en de gemeente stonden dit jaar al meerdere keren voor de rechter. Er is een heel dossier met misstanden opgebouwd, waarvoor de boer een dwangsom van ruim honderdduizend euro moet betalen aan de gemeente. Die dwangsom is nog niet geïnd door fouten bij de NVWA, staat in een persbericht van de gemeente.

Eind dit jaar moet het langlopende conflict worden beslecht voor de rechter in een bodemprocedure. Naar verwachting gebeurt dat dit najaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.