Marianne Vos wint Amstel Gold Race voor 't eerst, al ging het bijna nog mis

18 april 2021 om 11:46 • Aangepast 19 april 2021 om 11:41
nl
Wielrenster Marianne Vos heeft zondagochtend voor de eerste keer de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. De renster uit Babyloniënbroek was na zeven ronden op een lokaal parcours in Vilt de snelste na 116 kilometer.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De 33-jarige wielrenster van Jumbo-Visma bleef in de sprint Demi Vollering en Annemiek van Vleuten nipt voor.

Bijna flinke mispeer
Het scheelde niet veel of Vos had een flinke mispeer begaan. In de sprint stak ze al vroeg haar handen omhoog, waarna Vollering nog in de buurt kwam. Na de streep twijfelde Vos daarom even over haar zege, maar de finishfoto bracht een zucht van opluchting.

De overwinning van Vos is de derde Nederlandse zege sinds 2017, sinds de wielrensters de Amstel Gold Race weer rijden. Vorig jaar ging de wielerwedstrijd niet door vanwege de coronapandemie. In 2019 ging de zege naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Herinneringen
Volgens Vos bracht het rijden op de Cauberg zondag herinneringen terug aan het WK van 2012, dat ze daar ook won. "Maar tijdens de wedstrijd heb ik hier niet te veel aan gedacht. Het was een zware wedstrijd met aanvallen vanaf het begin en met hoge snelheid. In de sprint had ik nog net genoeg energie over, al kwam Demi nog heel dichtbij."

De wielrensters reden vanwege de coronabeperkingen zeven ronden op een parcours met daarin de beklimmingen van de Geulhemmerberg, Bemelerberg en de Cauberg. Al in de tweede ronde ging een grote groep rensters ervandoor met daarin onder anderen Lucinda Brand, de wereldkampioene veldrijden. Na aanvallen van wereldkampioene Anna van der Breggen kwam er een hergroepering.

Pauliena Rooijakkers
In de voorlaatste ronde ontsnapten de Australische Grace Brown en Pauliena Rooijakkers uit Asten uit een groep van 22 wielrensters met daarin onder andere Van Vleuten en Vos. Het tweetal begon met een voorsprong van ongeveer een halve minuut aan de laatste ronde. In de afdaling liet Brown Rooijakkers vervolgens achter.

De Australische werd op de laatste beklimming van de Cauberg echter weer ingelopen. Daar demarreerde Van Vleuten, maar die werd gepasseerd door Niewiadoma die nogmaals versnelde en de Italiaanse Elisa Longo-Borghini meekreeg. Die twee leken om de zege te gaan strijden, maar in de slotkilometer werden ze alsnog ingelopen, waarna Vos de sprint won.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.