TU Eindhoven hervat voorkeursbeleid voor vrouwen

19 april 2021 om 22:42 • Aangepast 20 april 2021 om 22:28
nl
De Technische Universiteit Eindhoven hervat vanaf mei het voorkeursbeleid om meer vrouwelijke wetenschappers te werven. Wel wordt er meer maatwerk toegepast. Daarmee wordt volgens de instelling tegemoetgekomen aan de bezwaren van het College voor de Rechten van de Mens, dat hier kritiek op had.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Sinds de zomer van 2019 gaf de universiteit vrouwen ruim voorrang bij vacatures, maar legde dat vorig jaar stil na een berisping van het College voor de Rechten van de Mens. Dit adviesorgaan moet discriminatie tegengaan en vond de maatregel niet proportioneel.

Voor elke functiegroep (Universitair Docent, Universitair Hoofddocent of Hoogleraar) en elke faculteit wil de universiteit nu apart bekijken of een vacature eerst voor vrouwen wordt opengesteld. Vrouwen krijgen dan voorrang als de man-vrouwverdeling te veel uit balans is. Het doel van het aangepaste voorkeursbeleid blijft wel behouden. In 2024 moet minstens dertig procent van de wetenschappelijke staf uit vrouwen bestaan.

De universiteit laat weten dat het College voor de Rechten van de Mens heeft ingestemd met de nieuwe werkwijze. De maatregel was volgens de TU Eindhoven vooralsnog 'een ongekend succes'. De toename van het aantal vrouwen op academische posities is daardoor verdubbeld.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!