Video

Proost! De meeste bierbrouwerijen staan in Brabant

20 april 2021 om 18:13 • Aangepast 21 april 2021 om 10:09
nl
Brabant mag zich de bierprovincie van Nederland noemen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat hier de meeste bierbrouwerijen te vinden zijn. Van de bijna duizend brouwerijen die ons land rijk is, staan er meer dan 200 op onze bourgondische bodem.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Iedereen kent natuurlijk de grote brouwerijen, zoals Bavaria en Dommelsch. Maar er zijn ook veel kleine spelers, zoals René Stenvert uit Tilburg. Vier jaar geleden begon hij de Stadsbrouwerij Tilburg, gewoon in zijn achtertuin. "Ik vond het altijd al fantastisch om te zien hoe je bier maakt. Al snel wilde ik het ook proberen. En dat is een beetje uit de hand gelopen."

"Het hele huis rook naar bier."

Zoals veel thuisbrouwers begon René in de keuken, met een pannetje op het vuur. Maar dat vond zijn vrouw geen goed idee. Lachend vertelt hij: "Er ging nog wel eens wat mis. Suikerwater kookte over waardoor alles plakte en het hele huis rook naar bier."

Hoog tijd dus om het groter aan te pakken. En dat doet René in zijn Tilburgse Stadsbrouwerij. Hij brouwt er verschillende bieren en geeft rondleidingen. Ook kunnen mensen er onder begeleiding hun eigen biertje maken.

"Het heeft met onze bourgondische inslag te maken."

René heeft wel een idee waarom er zoveel brouwerijen in Brabant zijn. "Ik denk dat dat met onze bourgondische inslag te maken heeft. Maar het grootste geheim is, dat het water heel goed is in Nederland. Dat is een belangrijk ingrediënt van bier," legt René uit. Lachend vervolgt hij: "Tilburg heeft zelfs het beste water van heel de wereld. Daarom is ons bier ook het lekkerst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!