Gouden tijden voor ASML door wereldwijde chiptekorten

21 april 2021 om 07:56 • Aangepast 3 mei 2021 om 14:06
nl
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven verwacht dit jaar sterk een veel hogere omzet nu er wereldwijd chiptekorten zijn. De onderneming rekent op een omzetgroei van wel 30 procent.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

ASML spreekt van een sterke vraag naar chips vanuit alle markten, bijvoorbeeld voor 5G-netwerkapparatuur en kunstmatige intelligentie (AI).

Het bedrijf kreeg in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 4,7 miljard euro aan orders binnen, een half miljard meer dan het kwartaal ervoor. De nettowinst bleef vrijwel gelijk op iets meer dan 1,3 miljard euro.

Autofabrieken in problemen
Vooral de wereldwijde auto-industrie heeft last van de chiptekort. Dit leidt tot tijdelijke sluiting van autofabrieken van bijvoorbeeld Volkswagen, Toyota Motor en Daimler. Grote chipconcerns zoals het Taiwanese TSMC, het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en het Amerikaanse Intel gaan tientallen miljarden investeren om de productiecapaciteit uit te breiden.

In het afgelopen kwartaal kreeg ASML voor 2,3 miljard euro aan bestellingen voor zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk en zijn zo groot als een bus.

SK Hynix koopt de komende vijf jaar voor zo'n 3,6 miljard euro aan EUV-machines bij ASML. Die gaat het Zuid-Koreaanse chipbedrijf gebruiken om nog snellere en energiezuinigere geheugenchips te fabriceren.

Niet naar China
ASML mag overigens geen EUV-machines naar China exporteren omdat nog altijd wordt gewacht op een Nederlandse exportvergunning. Dat komt omdat de Amerikanen liever niet hebben dat die hoogwaardige en gevoelige technologie in China belandt vanwege de handelsspanningen tussen de twee grootmachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.