Vuurwerkbranche waarschuwt Bergen op Zoom: 'Totaalverbod werkt averechts'

21 april 2021 om 12:02 • Aangepast 23 april 2021 om 15:35
nl
Oud en nieuw laat nog even op zich wachten, maar in Bergen op Zoom is de vuurwerkdiscussie alweer opgelaaid. De reden: het geplande vuurwerkverbod. "Begin er niet aan", zegt de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC) in een brief aan de gemeente. "Het lost niks op. Sterker nog: zo'n verbod werkt averechts."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Al jaren zoekt Bergen op Zoom naar een alternatief voor het traditionele vuurwerkgebruik in de gemeente. Als het aan de gemeente ligt, is zelf een sierpotje kopen er over een aantal jaar niet meer bij. Vorig jaar werd voorgenomen om de particuliere verkoop over twee jaar compleet te verbieden. Tot die tijd zouden liefhebbers alleen nog in speciaal aangewezen gebieden, 'vuurwerkblije zones', vuurwerk mogen afsteken. Door corona dreigt nu zelfs die overgangsperiode in het water te vallen.

Dat leidt tot de nodige paniek bij de vuurwerkhandelaren in de omgeving, die daarom aanklopten bij de SVNC. De stichting ontstond begin vorig jaar, nadat een aantal andere steden het particuliere vuurwerk al verboden. Begin deze week stuurde de branchevereniging een uitgebreide brief naar de lokale politiek. De strekking: zo'n verbod werkt in de praktijk helemaal niet. 

In de brief komt de vuurwerkhandel met verschillende argumenten:

  • "Vuurwerk afsteken met oud en nieuw is een breed gedragen traditie is die voor verbinding tussen mensen zorgt."
  • "Het totaalverbod van afgelopen jaar heeft alleen maar tot meer incidenten geleid. Denk aan 'normale' overlast, maar ook geweldsincidenten en autobranden."

Ook de centrale vuurwerkshow die de gemeente Bergen op Zoom als alternatief voor ogen heeft, zal die problemen volgens de vuurwerkhandelaren niet oplossen:

  • "Over het algemeen zijn daar helemaal geen geschikte locaties voor, door alle veiligheidsafstanden."
  • "Als mensen een slokje op hebben, moet je niet willen dat ze zich na twaalven nog in het verkeer mengen."
  • "Er moet zoveel politie bij zo'n show zijn, dat er op andere plaatsen rustig met zwaar vuurwerk gestunt kan worden."

Juist daar ligt volgens de SVNC het échte probleem. "Er moet gewoon beter gehandhaafd worden op illegaal vuurwerk. Als je nu het veilige siervuurwerk in de ban doet, zal de handel in het verboden spul alleen maar toenemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.