Nachtvorst op komst: 'Door de noordenwind voelt het ook overdag kouder'

21 april om 13:16 • Aangepast 22 april om 12:41
Archieffoto: Ab Donker
Archieffoto: Ab Donker
Wie dacht eindelijk van de kou af te zijn, komt bedrogen uit. Vanaf woensdagnacht komen er in Brabant weer een paar koude nachten aan met temperaturen rond het vriespunt. "April doet wat hij wil, gaat nu wel op", zegt meteoroloog Leon Saris van Weerplaza.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door
Ista van Galen

Het is woensdagmiddag nog vrij zonnig, maar daar komt snel verandering in. "Er komen wolken aan waar koude lucht achter zit. Vannacht lossen die wolken op. Dan komt die kou vrij en krijgen we dus een flink koude nacht. De temperatuur kan richting het vriespunt gaan", vertelt Saris.

De dagen daarna volgt hetzelfde riedeltje: een heldere en zonnige ochtend, in de loop van de middag komen stapelwolken met daarachter koude lucht en 's nachts verdwijnen de wolken en wordt het koud. "Zeker tot en met het weekend gaan de temperaturen richting het vriespunt. In een écht koude nacht wordt het misschien wel 2 graden onder nul."

Wind is gedraaid
Dat komt doordat de wind niet meer uit het zuiden komt, zoals afgelopen dagen het geval was. "De wind is naar het noorden gedraaid. Daar zit een behoorlijk koude lucht achter. De lucht vanaf de noordpool is nou eenmaal kouder dan vanaf Spanje."

Ook overdag wordt het wat kouder dan afgelopen dagen. "Het zal rond de 12 tot 13 graden zijn. Door de frisse wind voelt het ook wat kouder. Maar 's ochtends zien we nog de zon, dus dan is het vaak een stuk aangenamer."

Niet gemiddeld
Na het weekend wordt het wellicht weer wat warmer. "Het gemiddelde voor eind april ligt rond 16 graden. Daar gaan we voorlopig nog niet naar toe. Maar zoals het er nu uitziet lijken we wel naar iets zachter weer toe te gaan. De wind komt na het weekend namelijk uit het oosten."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...