Gemeente Best laat voorkeursrecht gelden voor stationsgebied

21 april 2021 om 17:45 • Aangepast 22 april 2021 om 11:41
nl
De gemeente Best heeft de komende drie jaar het voorkeursrecht over stationsgebied Best. Het gebied bestaat uit achttien percelen of perceelgedeeltes om het station heen, waaronder ook het grond van het Biobest Theater valt. Eigenaren van percelen in het stationsgebied moeten hun grond eerst aan de gemeente te koop aanbieden, voordat zij het aan andere partijen kunnen verkopen. Hierdoor hoopt de gemeente versnippering en prijsopdrijving tegen te gaan.
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

Dat zegt wethouder Marc van Schuppen. “Het gaat ons niet zozeer om het kopen van de gronden. We worden partij bij iedere grondtransactie en willen de regie over de hele gebiedsontwikkeling voeren”, zegt wethouder van Schuppen. De gemeente denkt in het gebied aan wonen, bedrijvigheid, groen, verkeer en parkeren.

Geen aankoopplicht
Mochten eigenaren hun percelen aanbieden aan de gemeente, dan mag de gemeente ervan afzien. Er is geen aankoopplicht. Wel kijkt de gemeente naar herontwikkeling van het stationsgebied.

Raadslid Marius Ekamp (D66) wilde weten of er al onderzoek gedaan was naar nieuwe winkels in het stationsgebied. Wethouder van Schuppen zei dat er onderzoek wordt gedaan: “Een koffie to go past hier misschien."

Herinrichting stationsgebied
Tapijtcentrum Nederland Best is met vijf percelen de grootste eigenaar van het stationsgebied. Raadslid Ekamp vroeg of het tapijtcentrum zelf nieuwe ontwikkelingen mag doorvoeren in lijn met wat de gemeente voor ogen heeft.

De wethouder zegt dat het tapijtcentrum zelf verder plannen mag ontwikkelen en delen met de gemeente. “We zien een visie over het ontwikkelen van herinrichting van het stationsgebied als een project en houden daar graag de regie over.”

Het college wil in gesprek met partijen over hun visie. “We willen voorkomen dat het stationsgebied versnippert, als meerdere partijen een andere visie nastreven”, zegt wethouder van Schuppen. Ook moet prijsopdrijving tegen worden gegaan. “Het is vervelend als partijen over elkaar heen vallen en de waarde overschatten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!