Het café van René mag alleen een terras als de winkel naast hem dicht is

21 april 2021 om 18:02 • Aangepast 22 april 2021 om 11:34
nl
De horeca mag komende woensdag haar terrassen weer openen, maar Café René in Nuenen heeft geen terras. Eigenaar René kreeg vorig jaar een vergunning voor een terras, maar dit jaar ziet de gemeente het niet zitten. Hij mag wel de ruimte voor de winkel naast zijn zaak gebruiken, maar dat kan alleen als die winkel dicht is. Mandy van Hasselt uit Nuenen startte een petitie, zodat Café René hopelijk toch open kan.
Profielfoto van Jade Smith
Geschreven door
Jade Smith

Vorig jaar werd de helft van de Parkstraat, waar eenrichtingsverkeer geldt, gedeeltelijk afgezet zodat René een stukje van de straat voor zijn zaak kon gebruiken. "Zo kon ik nog een klein beetje omzet halen uit het kleine stukje terras. Ik dacht dat gaan we dit jaar weer doen, maar nu heb ik helemaal niets, want binnen mag niemand zitten", zegt René van den Berk.

"De gemeente vindt het dit jaar verkeersgevaarlijk", zegt René verdrietig. Twee weken geleden kreeg hij het al te horen, maar de gemeente zou erop terugkomen. "Wethouder Joep Pernot zou uitzoeken of ik met mijn terras open kon gaan en mij vorige week al bellen, maar ik heb vanmorgen zelf maar gebeld. Ik kreeg te horen dat ik 28 april niet open mag. Zelfs de burgemeester staat achter het besluit", zegt René.

René mag het gedeelte vóór de winkel BeeO Kracht wel gebruiken. "Maar dat heeft nu weinig zin, want de horeca moet net als de winkel om zes uur dicht", zegt René. Gelukkig kan hij zondag en maandag wel een terras neerzetten voor de winkel die dan gesloten is. "Ik probeer te pakken, wat ik pakken kan."

"Ik word hier verdrietig van."

Volgens René zijn er vorig jaar geen problemen geweest, maar volgens de wethouder ervaren burgers de situatie als onveilig. "Er is geen goedkeuring voor het gedeelte dat hij wil gebruiken", zegt wethouder Pernot.

René is aangeslagen, maar ook verwonderd: "Ik word hier verdrietig van. Ik maak nu niet veel omzet met het terras, maar ik heb wel vaste lasten." Hij wil maar al te graag weer aan de slag.

"René steunt ons altijd zo goed, nu doen wij iets voor hem terug."

Mandy van Hasselt (29) uit Nuenen begrijpt niet waarom de situatie sinds vorig jaar veranderd is. Zij startte een petitie voor René, zodat hij net als alle andere horeca in Nederland volgende week open kan met het terras op dezelfde plek als vorig jaar. Binnen een uur heeft de petitie al meer dan 250 handtekeningen opgehaald.

Zondag gaat Mandy met haar vrouwenvoetbalteam van EMK vrouwen 1, stemmen ophalen in de wijk. "René steunt ons altijd zo goed, nu doen wij iets voor hem terug", zegt Mandy.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!