Seksuele intimidatie, discriminatie en drugsgebruik op Design Academy

22 april 2021 om 18:19 • Aangepast 23 april 2021 om 15:50
nl
Studenten van de Design Academy zeggen dat ze in het verleden seksueel zijn geïntimideerd, gediscrimineerd en bedreigd. Volgens hen is de cultuur op school gebaseerd op angst en macht. Sommige docenten zijn volgens onderzoekers niet bekwaam om les te geven. Dat concludeert bureau Bezemer & Schubad na een onderzoek.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Te hoge studiedruk leidde bij studenten tot stress en gezondheidsproblemen. Sommige docenten en coördinatoren voerden die op met uitspraken als:

  • "Je moet 24/7 beschikbaar zijn."
  • "Hou je mond en ga door."
  • "Je maakt je beste werk als je uitgeput bent."

Ook werd sommige studenten geadviseerd om drugs te gebruiken. "Omdat ze ervan overtuigd lijken te zijn dat je alleen creatief kunt zijn als je drugs gebruikt."

Studenten hebben ook te maken gehad met seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag en bedreigingen. Mannelijke docenten zouden zich neerbuigend gedragen tegenover vrouwelijke studenten. Ook is er volgens de studenten sprake van vriendjespolitiek.

Verder is er volgens het onderzoek sprake geweest van discriminatie. De docenten op de Design Academy zijn voornamelijk wit en Nederlands en sommigen vinden dat de internationale studenten zich moeten 'aanpassen aan de heersende cultuur'. Ze zouden hen ook openlijk beledigen.

Studenten op de DAE.
Studenten op de DAE.

Het onderzoek werd ingesteld nadat de Design Academy in opspraak kwam door berichten op sociale media over ongewenst gedrag van docenten. Uit het onderzoek blijkt dat er geen sprake is van een algehele onveilige cultuur, maar dat er wel een sfeer heerst waardoor dit mogelijk werd.

Aan het onderzoek deden 31 studenten en 21 docenten en medewerkers mee, nog geen 5 procent van het totaal. Desondanks waren de ervaringen die zij deelden zorgwekkend.

"Wij zijn geschrokken en ook diep geraakt."

Het vorige College van Bestuur zou jaren geleden al klachten hebben ontvangen, maar nooit actie ondernomen. Sommige studenten hebben hulp gezocht, maar ontdekten dat de problemen gewoon bleven bestaan. Inmiddels is er een nieuw College van Bestuur. Studenten geven aan dat ze daar meer vertrouwen in hebben. Ze hebben het idee dat hun commentaar nu wel serieus worden genomen.

"Wij zijn geschrokken en ook diep geraakt", zegt Raf de Keninck, sinds een jaar lid van het College van Bestuur. "Ik wil heel duidelijk zijn: drugs en een onderwijsomgeving gaan niet samen. Ook voor ons. Daar zullen we actie op zetten." Er komt ook nader onderzoek naar andere uitkomsten. "We gaan natuurlijk onze uiterste best doen om zulke dingen niet meer voor te laten komen", aldus Keninck.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.