Wedstrijd blind bier proeven, maar dan online: 'Misschien wel een voordeel' - Omroep Brabant

Wedstrijd blind bier proeven, maar dan online: 'Misschien wel een voordeel'

23 april 2021 om 16:17 • Aangepast 26 april 2021 om 09:49
nl
Zelfbenoemde bierkenners kunnen zichzelf binnenkort bewijzen, want op zaterdag 8 mei wordt in Roosendaal het Kampioenschap Blind Bier Proeven gehouden. Na de afgelaste editie van vorig jaar, gaat het dit jaar online gebeuren. Het Roosendaals Biergilde heeft een coronaproof versie opgezet. "Het is zó moeilijk."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Het wordt alweer de 17e editie van de proefwedstrijd. Al zal het deze keer wat anders gaan dan de vorige zestien keer. "Normaal schenken we de biertjes in een ander stuk van de kroeg in en zetten ze vervolgens bij de deelnemers voor hun neus," legt organisator Martijn van Turnhout uit. "Nu moeten de kandidaten vooraf een pakketje ophalen met daarin de 'anonieme flesjes'. De etiketten zijn eraf en de dopjes zijn gevijld."

Zo zullen in totaal vijf bieren aan bod komen. "Na de eerste vier flesjes vullen de deelnemers online in wat ze denken dat ze zojuist gedronken hebben. Als er dan een gelijke stand is, wordt er met het laatste biertje bepaald wie de grote winnaar is."

"Je hoofd gaat gekke dingen met je doen."

Dat proeven is nog niet zo eenvoudig, weet ook voorzitter van het gilde én oud-winnaar Ferry Jongenelen. "Je hoofd gaat gekke dingen met je doen, hoor. Dan hoor je aan het tafeltje naast je iemand zeggen dat het absoluut een Westmalle Dubbel is. Ga dan nog maar eens iets anders proeven."

Wat dat betreft is het misschien een voordeel dat de deelnemers nu in alle rust thuis kunnen proeven. Al blijft het volgens Ferry soms een bijna onmogelijke opgave. "Ik ben zelf ook brouwer en heb het zelfs eens voor elkaar gekregen om mijn eigen bier niet te herkennen. Nou, dan zak je ook wel even door de grond."

"We hebben hier ooit een meisje gehad, dat aan de kleur van het bier kon zien welke het was."

Deelnemers hoeven volgens Martijn en Ferry dan ook niet bang te zijn om af te gaan tegenover de geeks van het gilde. "We hebben hier in al die jaren nog nooit iemand gehad die alle bieren goed had."

Toch heeft Ferry nog wel een gouden tip: "De kleur. Veel mensen vergeten daar naar te kijken. Maar ik zal je wat vertellen: we hebben hier ooit een meisje gehad, dat aan de kleur van het bier kon zien welke het was."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone