Video

Voor Leendert is het priesterschap al meer dan 50 jaar een roeping

26 april 2021 om 13:00 • Aangepast 26 april 2021 om 16:38
nl
Priester worden is een roeping en Leendert Spijkers uit Oirschot zit al vijftig jaar 'in het vak'. Maar de pastoor van de parochie Sint-Odulphus van Brabant laat zich ook graag zien en gelden bij de voetbalclub, het gilde en de KBO.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Voor wie?
Leendert Spijkers (76).

Aan wie is het lintje te danken/naam aanvrager:
Jan Jansen (75).

Wanneer ben je begonnen met de aanvraag?
"Vorig jaar, nadat ik in het Oirschots Weekblad een oproep had gelezen om mensen voor te dragen. Zijn vijftigjarig priesterjubileum leek me een geschikte aanleiding, maar Leendert Spijkers is veel meer dan pastoor. Ik ken hem goed, omdat ik zelf ook al meer dan zestig jaar actief in de kerk ben."

Waarom een lintje?
"De kerk staat altijd open, voor iedereen, wit of zwart, man of vrouw, homoseksuelen, noem maar op. Ook voor carnavalsactiviteiten, Halloween en Sinterklaas, met paard en al, gaan de deuren open. Pastoor Spijkers is gewoon enorm gastvrij, een echte verbinder voor de hele samenleving. Hij was het ook die als grote stimulator de restauratie van de huidige Sint-Petrusbasiliek in gang zette. Onder zijn leiding ontstond bovendien een nieuwe parochie. Verder heeft hij binnen het bisdom Den Bosch diverse functies vervuld. Buiten de kerk is hij onder meer enthousiast betrokken bij carnavalsstichting Skôn Orre Gat. Verder is hij onder meer beschermheer en trouwe fan van voetbalclub Oirschot Vooruit en van de ouderenorganisatie KBO. En toch blijft hij liever op de achtergrond."

Welke smoes?
"Het kerkbestuur heeft hem verteld maandagochtend op bezoek te zullen komen in het appartement waar hij zelfstandig woont. Ondertussen is de burgemeester onderweg."

Hoe zal hij op de onderscheiding reageren?
"Heel erg verrast, heel vereerd ook. En ik denk dat hij zal zeggen dat we dit niet hadden hoeven te doen."

Wachten op privacy instellingen...

In onderstaande video leggen we uit welke stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat iemand een lintje krijgt:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.