'Niet normaal': Provinciale Staten breken na dertien uur vergadering af

23 april 2021 om 23:10 • Aangepast 26 april 2021 om 10:04
nl
Provinciale Staten hebben vrijdagavond hun vergadering onverwacht afgebroken. Na dertien uur debatteren werd het de nestor van de Staten, SP’er Nico Heijmans, teveel. Hij vond het waanzin zo lang achter elkaar te vergaderen, terwijl het eind nog lang niet in zicht was.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Provinciale Staten vergaderden over de zogenoemde perspectiefnota. Die vergadering en de vergadering over de begroting duren altijd van vrijdagmorgen halftien tot diep in de nacht. Vergaderingen van zestien uur zijn dan geen uitzondering. In verband met het coronavirus zijn de vergaderingen nu digitaal, wat het extra zwaar maakt om geconcentreerd te blijven.

Eerste termijn
De procedure is zo dat eerst alle fracties hun zegje mogen doen, waarna de gedeputeerden antwoorden. Daarna begint het hele ritueel opnieuw met een tweede ronde. Om halfelf vrijdagavond was de eerste ronde pas voorbij en moest de tweede nog beginnen.

Er werden tientallen moties ingediend. De stemming daarover zou ook nog zeker ruim een uur duren.

Niet normaal
"Ik vind dit niet normaal", zei een geëmotioneerde Nico Heijmans. Hij stelde voor te stoppen en op een andere dag verder te gaan. Na een kwartier schorsing kwam commissaris van de Koning Ina Adema met het voorstel de vergadering te verdagen naar een later tijdstip. De stemming over alle moties zal moeten wachten. Vermoedelijk wordt het eind mei.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.