Video

Jan (83) en Nel (81) mogen eindelijk weer knuffelen in het verzorgingshuis

26 april 2021 om 10:30 • Aangepast 26 april 2021 om 16:34
nl
Je geliefde vasthouden, dat wil iedereen. Toch was dat lange tijd niet mogelijk voor bewoners van verzorgingshuizen. Nu mogen bewoners weer één contact op de kamer ontvangen zonder coronamaatregelen. Dus mondkapje af, geen anderhalve meter afstand en knuffelen mag. Daar zijn Jan (83) en Nel (81) Cuypers uit Waalre maar al te blij mee.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Op afdelingen waar meer dan 80 procent van de bewoners is gevaccineerd, mogen bewoners één knuffelcontact hebben. “Als je een jaar uit elkaar bent geweest als echtpaar, voelt dat als een grote stap voorwaarts”, vertelt Esther Warmerdam, specialist ouderengeneeskunde bij Vitalis in Eindhoven. Wie geen partner heeft, mag iemand anders uit zijn naaste omgeving een knuffel geven.

“Eindelijk weer met twee handen vastpakken.”

Een opluchting voor Jan en Nel Cuypers. Jan woont inmiddels zo’n twee jaar in het verzorgingshuis en zijn vrouw Nel bezoekt hem dagelijks. “Aan het begin toen ik de was kwam halen, mocht Jan alleen van een afstand zwaaien”, blikt Nel terug. Daarna konden ze elkaar alleen ontmoeten met plastic ertussen en inmiddels mag er geknuffeld worden. “Ik trek dat mondkapje eraf!”, grapt Jan brutaal. “Eindelijk weer met twee handen vastpakken.”

Jan is een vogelfanaat en voelde zichzelf ook als opgesloten in een kooi. “Ik dacht dat ik in de volière was toen ik alle zusters met een mondkapje zag.” Hij is blij zijn vrouw eindelijk vast te kunnen pakken, maar mist ook zijn kleinkinderen. “Ik zei tegen Nel, nodig uit dat spul. We gaan met zijn allen friet eten.” Dat frietje laat helaas nog even op zich wachten, maar tot die tijd kan het stel samen vast genieten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.