Video

Anonieme weldoener schenkt mooi bedrag voor bouw nieuwe Mariakapel

25 april 2021 om 17:03 • Aangepast 26 april 2021 om 11:29
nl
Een nieuwe Mariakapel, gebouwd op de plek waar volgens een legende 900 jaar geleden de heilige moeder Maria verschenen zou zijn aan een boer. In Elshout hadden ze die plannen al tien jaar, maar plotseling zijn die plannen in een stroomversnelling geraakt. “Een anonieme weldoener heeft een flink bedrag geschonken”, aldus een parochiaan.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Jos Geelen, één van de vrijwilligers, die in de werkgroep zit van de nieuwbouw hoopt in juni met de nieuwbouw/renovatie van de kapel te kunnen beginnen. “De eerste opzet was om een totaal nieuwe kapel te bouwen, maar de oude kapel is in de jaren zestig ook gebouwd door vrijwilligers. Dat kan en mag je niet zomaar afbreken.”

“De kapel ligt aan een pelgrimsroute en hier komt altijd volk langs."

Ondanks dat er al een flink bedrag binnen is voor de renovatie (ruim 35.000 euro), is er altijd nog zo’n 50.000 euro nodig. “Gelukkig hebben we wel materiaal gekregen uit de gesloten katholieke kerken in Heusden en Herpt. Materiaal dat we kunnen hergebruiken, een tweede leven geven.”

De kapel aan de Kapelstraat in Elshout wordt al eeuwenlang druk bezocht, ook in de 21e eeuw. “De kapel ligt aan een pelgrimsroute en hier komt altijd volk langs”, vertelt Jos Geelen. “Je bent hier nooit alleen.”

“Volgens een legende is hier iets bijzonders gebeurd.”

In de meimaand Mariamaand is het spitsuur bij de nu nog open kapel. “Jaar in, jaar uit brengen in de maand de mei tussen de tien tot vijftienduizend een bezoekje aan deze plek”, vertelt Geelen. “Volgens een legende is hier iets bijzonders gebeurd.” Hij vervolgt: “Maria verscheen aan een boer die een enorme dorst had en verstrekte hem helder drinkwater. Terwijl hij zijn dorst leste, voelde hij de liefde voor Maria in zijn hart ontbranden en hij besloot, toen het vlas gerijpt was, een kapel ter ere van haar te zullen bouwen.”

Ruim 900 jaar na de verschijning van de Wonderbare Moeder van Elshout weet ze nog steeds pelgrims te trekken en zo nu en dan ook pelgrims te overtuigen dat ze best mee kunnen betalen aan de bouw van een kapel.

De geschiedenis en de Mariaverering in Elshout zijn ook opgenomen in een overzicht van Bedevaart en Bedevaartplaatsen in Nederland van het Meertens Instituut, een onderzoeksinstituut gericht op de Nederlandse cultuur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.