160 miljoen voor versterking van de Maasdijk tussen Ravenstein en Lith - Omroep Brabant
Video

160 miljoen voor versterking van de Maasdijk tussen Ravenstein en Lith

26 april 2021 om 08:58 • Aangepast 27 april 2021 om 07:50
nl
Baggerbedrijf Boskalis gaat de Maasdijk tussen Ravenstein en Lith versterken om het achterland met onder meer de steden Oss en Den Bosch beter te beschermen tegen overstromingen. Het baggerconcern heeft de voorlopige gunning ontvangen voor het project Meanderende Maas. Met de klus is volgens Boskalis circa 160 miljoen euro gemoeid.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Boskalis zal in opdracht van Waterschap Aa en Maas de dijk over een afstand van 26 kilometer beter bestand maken tegen hoogwater. Ook zal de onderneming de rivier meer ruimte geven en een gebied van circa 500 hectare in de uiterwaarden tussen de dijk en de rivier opnieuw inrichten.

Naar verwachting kan de dijkversterking in 2023 beginnen. Dan duurt het waarschijnlijk nog zo'n vijf jaar voordat alles af is.

Steeds hoger
"Wij zien dat door klimaatverandering het water van de Maas steeds hoger komt te staan", vertelde dijkgraaf Lambert Verheijen eerder aan Omroep Brabant. "Dat gaat in de toekomst nog verder stijgen."

Dat er maatregelen nodig zijn, heeft te maken met de wettelijke veiligheidsnormen die omhoog zijn gegaan. "Sinds 2017 wordt er niet alleen meer gekeken naar de hoogte van de dijk, maar ook naar het schade-effect. Aan Brabantse zijde zou een overstroming immense gevolgen hebben. Dan zouden steden als Oss en Den Bosch geraakt worden." De Gelderse kant wordt niet verstevigd, omdat er aan die kant weinig directe bewoners zijn.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone