Pak een plantje in de plantenbieb, maar laat ook wat achter voor een ander

26 april 2021 om 12:52
nl
Voor het huis van Ankie Withagen in Bergen op Zoom staat sinds maandagochtend een plantenbieb: een ruilkast voor plantjes en zaden. "Kom gerust langs en neem wat mee, maar laat ook wat leuks achter voor een ander."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Nog geen week geleden hoorde Ankie voor het eerst over het idee van een soort bibliotheek, maar dan voor planten. "Ik las een verhaal over een vrouw in Breda die er een in haar tuin was begonnen. Het leek me meteen leuk om zoiets ook hier te hebben. Maar ik ben al met zo veel projectjes bezig. Laat ik dit vooral even niet doen, dacht ik nog."

"Ik heb op Marktplaats voor vijf euro een kastje op de kop getikt.."

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Ik was afgelopen weekend in het tuincentrum om wat inkopen te doen voor een kennis in Halsteren, die wel een plantenbieb wilde beginnen. Toen begon het toch te kriebelen. Ik heb op Marktplaats voor vijf euro een kastje op de kop getikt en die staat nu al voor de deur."

Wat er zoal te vinden is in het kastje van Ankie? "Een hoop stekjes. Denk aan oregano, peterselie en bieslook, maar ook zaden voor tomaten en pompoenen.” En daar mogen buurtbewoners ‘gewoon’ wat van meenemen. “De bedoeling is natuurlijk wel dat er ook iets groens voor terug wordt geplaatst, anders gaat de bieb failliet." Heb je nou niks om te ruilen, dan is een kleine financiële vergoeding voor haar stichting Is Working ook prima. "Die wordt dan weer gebruikt voor nieuwe plantjes."

Het wordt de komende dagen spannend of het concept aan gaat slaan. "Eigenlijk heb ik het kastje gewoon weggezet zonder na te denken over hoe ik dit ga promoten. Het zou mooi zijn als het gaat lopen. Bergen op Zoom mag wel wat groener. En gezelliger."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.