Extra journalisten voor Brabantse lokale omroepen en Omroep Brabant

28 april 2021 om 15:20 • Aangepast 29 april 2021 om 10:06
nl
Bij Brabantse lokale omroepen en Omroep Brabant gaan in mei en juni vijf extra journalisten aan de slag. Daarmee moet de lokale journalistiek worden versterkt en een kwaliteitsimpuls krijgen. Ook de samenwerking tussen de lokale, regionale en landelijke omroepen wordt daarmee opnieuw versterkt.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Op maandag 3 mei gaan er 40 extra lokale journalisten aan de slag bij de lokale en regionale omroepen verspreid over het land en op 1 juni komen daar nog eens ruim 20 bij.

Minister Slob van OC&W stelde daarvoor eerder dit jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar. In het project 'Versterking Lokale journalistiek door Samenwerking' werken nu voor het eerst alle drie de lagen van het publieke omroep samen: de lokale omroepen, de regionale omroepen en de NOS.

De extra journalisten worden tijdelijk bij 44 lokale omroepen gestationeerd en gaan in samenwerking met de regionale omroep van die provincie verslag doen. De regionale en lokale omroepen hebben gezamenlijk geïnventariseerd waar de journalisten geplaatst worden en wat hun specifieke opdracht is.

Grote thema's
Ze kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de basisnieuwsvoorziening in een gebied te versterken. De extra mankracht wordt ook gebruikt om gezamenlijk grotere regionale nieuwsthema’s te volgen, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 belangrijker dan ooit.

Met het project snijdt het mes aan twee kanten: niet alleen krijgt de lokale journalistiek een impuls, de gedachte is ook dat relevant lokaal nieuws makkelijker z’n weg vindt naar de regionale en landelijke omroep. Dit project loopt tot 1 juli volgend jaar.

Eigen initiatief
Eerder dit jaar startte Omroep Brabant al met een eigen initiatief om samen te werken met lokale omroepen. Inmiddels werken er redacteuren bij Studio040 in Eindhoven en ZuidWestTV in West-Brabant. Ook bij Omroep Meijerijstad werkt een redacteur van Omroep Brabant.

Per 1 mei worden nog eens vijf journalisten bij verschillende lokale omroepen in Brabant neergezet, die worden betaald door de NOS.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.