Wolf ook in Lepelstraat en Steenbergen: enthousiasme én bezorgdheid - Omroep Brabant
Video

Wolf ook in Lepelstraat en Steenbergen: enthousiasme én bezorgdheid

29 april 2021 om 15:06 • Aangepast 30 april 2021 om 11:30
nl
Wachten op privacy instellingen...
Nadat er afgelopen weekend al in Dinteloord en Steenbergen een wolf werd gespot, hebben nu ook bewoners van Lepelstraat het dier over de weilanden zien rennen. Natuurliefhebbers zijn blij met de terugkeer van de wolf na anderhalve eeuw afwezigheid maar vanuit de land- en tuinbouw zijn er zorgen: schapen en andere dieren zouden in gevaar zijn.
Profielfoto van Zuidwest TV
Geschreven door

Trots speelt Pieter Korst het filmpje op zijn telefoon af. Daarop is te zien hoe de wolf vrij rustig over de Koeveringsedijk richting Lepelstraat loopt. Het zou gaan om een jong mannetje. "Maar ik ben geen kenner," geeft Pieter toe. Later werd het dier even verderop tussen de aspergevelden gezien. "Dat filmpje ging ook snel rond in de buurtapp."

De wolf werd begin deze week al gezien op het eiland Tholen in Zeeland. Daarvoor heeft de wolf zelfs een stukje moeten zwemmen. “Dat is maar 200 meter, dus niet zo ver,” vertelt Pieter, toevallig ook afdelingsvoorzitter van ZLTO Steenbergen-Bergen op Zoom, de belangenorganisatie voor boeren en tuinders.

Boswachter Erik de Jonge bevestigt dat het een jonge wolf is. “Die leggen grote afstanden af, op zoek naar een eigen territorium,” legt hij uit. Of de wolf in de regio blijft is volgens De Jonge dus maar de vraag. “Maar de Brabantse Wal en Kalmthoutse Heide zijn zeker geschikte leefgebieden."

“Door hem op te jagen, kan hij juist in gebieden terechtkomen waar je hem liever niet hebt."

We hoeven volgens de boswachter niet bang te zijn voor een individuele wolf zoals deze. "Mijn advies voor mensen die onverhoopt oog in oog met de wolf komen te staan? Maak een foto of filmpje, meld hem bij Zoogdiervereniging en geniet van de bijzondere ontmoeting.”

Het is volgens De Jonge wel belangrijk dat het dier met rust wordt gelaten. “Door hem op te jagen, kan hij juist in gebieden terechtkomen waar je hem liever niet hebt. Laat hem gewoon de rust van natuurgebieden opzoeken dan vindt het dier z’n weg wel weer.”

Ondanks die geruststellende woorden, maken veel boeren en tuinders in de regio zich toch zorgen. De ZLTO adviseert houders van kleinvee om hun dieren ‘s nachts binnen te houden en niet in de wei te laten staan. Ook heeft de provincie Noord-Brabant speciale voorzieningen om landbouwdieren te beschermen. “Dat noodpakket bevat onder meer netten die onder stroom gezet kunnen worden, vergelijkbaar met schrikdraad. Dat houdt de wolf op afstand.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.