Huizenverkoop via bitcoins de toekomst? De NVM betwijfelt het

30 april 2021 om 12:39
nl
Van de Laar Makelaardij in Sint-Oedenrode weet het zeker: dit de toekomst! De transactie van een huis volledig met bitcoins afronden. In Veghel gaat dit binnenkort gebeuren. Daar gaat een penthouse zoals het er nu naar uitziet voor 21 bitcoins - ongeveer een miljoen euro - van de hand, als eerste huis in Nederland. Maar de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM) is er nog niet van overtuigd dat dit de toekomst zal zijn.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Wij zien nog geen trend", vertelt Marc van der Lee van de NVM. "Dit heeft voor een deel te maken met de waarde van bitcoins. Die wisselt sterk. Hoe wil je die koppelen aan de vraagprijs voor een huis? Dan zou je bij wijze van spreken elke dag de koers van de bitcoin moeten bepalen en diezelfde dag moeten aanpassen in de bitcoin-vraagprijs voor het huis. Dat is met de huidige systematiek bijna ondoenlijk."

Argusogen
Daarmee zegt de NVM echter niet dat dit niet op termijn een nieuwe manier van een huis betalen zou kúnnen worden. "Maar dan moet er nog wel heel wat water door de zee stromen, voordat iedereen - koper en verkoper - er vertrouwen in heeft dat dit systeem goed werkt", benadrukt Marc.

"Heel veel mensen zullen er denk ik nu toch met argusogen naar kijken. Kijk, geld hebben we weliswaar voor een belangrijk deel op een pasje staan, maar dat is nog tastbaar als je met een portemonnee rondloopt. Dat geeft veel meer vertrouwen. Een bitcoin kun je niet vasthouden, die staat ergens versleuteld op het web. Zoiets is voor heel veel mensen denk ik nog heel ver weg."

'Denk niet dat markt al zover is'
Het is niet zo dat de NVM transacties van huizen via bitcoins afraadt. "Wij staan voor het belang van de verkoper - als je verkoopmakelaar bent - of een aankoopmakelaar. Als aankoopmakelaar begeleiden we de koper van een huis. Het is aan hem of haar op welke wijze die een transactie wil doen. Het is niet zozeer dat wij zeggen wat je wel of niet moet doen, maar deze techniek is nog niet goed gekend. Maar als twee partijen een goed gevoel hebben bij het zakendoen in bitcoins, is daar op zich niets op tegen. Maar ik denk niet dat de markt al zover is."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!